Miljarden nodig voor sloop oude platforms Noordzee

Datum:
  • donderdag 13 februari 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Amsterdam - Olie- en gasbedrijven met platforms op de Noordzee moeten flink gaan sparen om hun oude platformen op te kunnen ruimen. 
    Edwin van der Schoot 13-2-2020

    Dat stelt financieel dienstverlener Intertrust, die van de meeste van die bedrijven hun spaarpotjes in beheer krijgt. 

    Sinds de oliecrises in de jaren 70 heeft de olie- en gaswinning op de Noordzee serieuze vormen aangenomen. Maar sinds het einde van de jaren 90 loopt de productie terug, en veel platforms op nagenoeg lege velden zijn binnenkort rijp voor de sloop. 

    Mijnbouwwet 

    Om te voorkomen dat met name kleinere bedrijven die kosten niet kunnen ophoesten, en de belastingbetaler de rekening krijgt, wordt momenteel de Mijnbouwwet aangepast. 

    Daarop vooruitlopend hebben de meeste olie- en gasproducenten via brancheorganisatie Nogepa financieel dienstverlener Intertrust in de arm genomen om geld apart te zetten voor de ontmanteling van hun platforms. „We zien dat steeds meer exploitanten hiervoor aparte voorzieningen aanleggen, anticiperend op verscherpte wetgeving”, legt directeur Capital Markets Arno Vink uit. 

    In de Noordzee staan volgens data van Greenpeace 1740 grotere en kleinere offshore-installaties, waarvan 176 in Nederlandse wateren. In Nederland is geregeld in de Mijnbouwwet dat de zogeheten operator hoofdverantwoordelijke is voor de financiering van de opruiming. 

    Voor de 176 installaties in het Nederlandse deel van de Noordzee zou het om een totale kostenpost van 7 miljard euro gaan, becijferde Energie Beheer Nederland. 

    Rekening

    Vink: „Het gaat om grote bedragen, die bedrijven zelf zullen moeten reserveren. Een faillissement of andere financiĆ«le problemen kunnen ervoor zorgen dat er voor opruiming uiteindelijk geen of minder geld is. De rekening wordt dan doorgeschoven naar de overheid, naar de belastingbetaler.” 

    Zo’n faillissement is niet ondenkbaar gelet op het feit dat veel grote oliebedrijven hun velden aan het eind van de levensduur vaak doorverkopen aan kleine bedrijfjes om de laatste druppels eruit te persen. Daarom adviseert de Raad van State een gezamenlijke aanpak, stelt Vink.

    Noordhollands Dagblad 

    0 reacties :

    Een reactie posten