Den Helder - De klimaatveranderingen hebben niks met CO2-uitstoot te maken.10-2-2020
Klimaatanalist Cruijff eist aandacht voor afwijkende visie: idee voor Noordzeedam was er al eerder
DEN HELDER
Klimaatonderzoeker en weerkundige Peter Cruijff (71) uit Den Helder gebruikt ongemeen harde woorden bij zijn oordeel over de studie van fysisch oceanograaf Sjoerd Groeskamp van het NIOZ op Texel naar de mogelijkheden van een lange dam die de Noordzee afsluit. „Plagiaat”, vindt Cruijff.
De man die al meer dan vijftig jaar lang op een vaste plek op de Helderse Zeedijk op 9 februari en op 29 augustus de exacte plaats aan de horizon van de zonsopgang vastlegt, wijst daarbij op zijn eigen onderzoeksrapport dat in 2015 werd gepubliceerd. In ’50 jaar zonsopkomsten’ - een studie waarmee hij het verband legt tussen een steeds meer in disbalans slingerende aarde en zware stormen, zeespiegelstijging en andere klimatologische rampspoed - sluit hij af met het plan om van de Noordzee een binnenzee te maken en zo een aantal Europese landen te beschermen tegen het water.
Harde lijn
Dat idee, zegt Cruijff, hebben twee professoren van de Britse meteorologische dienst in Bracknell hem in 1986 exclusief verstrekt. „Het is door mij met hun toestemming voor het eerst openbaar gemaakt in mijn onderzoeksrapport, compleet met een illustratie van het idee en bronvermelding, alsmede met de waarschuwing wat Nederland staat te wachten als dit idee niet wordt uitgevoerd”, meldt Cruijff. Hij reageert op recente publicaties - onder andere in deze krant - over het onderzoek van Sjoerd Groeskamp. Cruijff eist een verwijzing in het binnenkort te verschijnen wetenschappelijke artikel van de NIOZ-wetenschapper en diens Duitse collega Joakim Kjellson in het gerenommeerde Bulletin of the American Meteorological Society,. „Ik voer een harde lijn op dit punt”, aldus Cruijff. „Groeskamp zal aan bronvermelding moeten doen.”
Doggerland
Het gekke is dat het plan van de Noordzeedam in de loop der jaren al veel vaker is bedacht. Exclusief is dus eigenlijk geen predicaat meer, dat bij het onderwerp past. Een groep Britse wetenschappers presenteerde bijvoorbeeld in 1930 het North Sea Drainage Project. Ze wilden een hele lange dam laten bouwen van Engeland naar Denemarken en Doggerland terugveroveren van de zee. Ze hadden goed gekeken naar de Nederlanders en hun kennis van dijken bouwen. Het NIOZ: „Ook Johan van Veen (1893-1959) opperde de bouw van een Noordzeedijk om de zeespiegel lokaal te kunnen beïnvloeden, zoals te lezen in de biografie genaamd ’Meester van de Zee’ van Willem van der Ham.”
„Ik ben niet de eerste die over de Noordzee als binnenzee heeft nagedacht maar dat beweer ik ook niet”, zegt Sjoerd Groeskamp zelf. „Ook bij Deltares (onafhankelijk kennisinstituut op het gebied van water en ondergrond, red.) stond het idee van een dam in 2019 nog in een rapport. Het is niet zo gek dat het vaker is bedacht, zeker met de kwestie Zuiderzee/IJsselmeer in het achterhoofd. Maar ik claim ook niet ik de dam bedacht heb, ik ben de eerste die de bouw van zo’n dam van 475 kilometer tussen het noorden van Schotland en het westen van Noorwegen - plus nog één van 160 kilometer tussen het westpuntje van Frankrijk en het Zuidwesten van Engeland - helemaal heeft doorgerekend.”
Maar Peter Cruijff houdt vast aan het idee dat de NIOZ-wetenschapper in zijn publicaties over de Noordzeedammen óók ’50 jaar zonsopkomsten’ moet noemen. En de klimaatfilm ’Kwart over twaalf’ die Cruijff in 2018 op YouTube publiceerde en waarin hij zegt aan te kunnen tonen dat de klimaatverandering niet door het CO2-probleem wordt veroorzaakt maar door een steeds warmer wordende zon.
Verzwijgen
„Waarom ik op die verwijzing sta? Omdat in Nederland mijn bevindingen worden genegeerd en verzwegen”, zegt Cruijff, die in het verleden streed voor erkenning onder andere bij het KNMI. Zijn boodschap: „De klimaatveranderingen hebben niks met CO2-uitstoot te maken. Ook al wordt de hele wereld CO2-neutraal, dan nog kunnen we de klimaatverandering niet stoppen. Maar dat willen de Nederlandse overheid en de Nederlandse wetenschappers niet horen. De hele energietransitie is namelijk een verdienmodel. De waarheid is: we maken het alleen maar erger met grote velden vol zonnepanelen. We maken de aarde zwart met die dingen: ze houden warmte vast. Als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt, dan is die verzwarting duidelijk waarneembaar. Vergelijk het met een zwarte auto: die wordt ook veel warmer dan een witte.”
Trump
De man uit Den Helder laat Nederland inmiddels zelf links liggen als het gaat om samenwerken bij klimaatonderzoek. Hij werkt nu met de Amerikanen. „Wetenschappers die onder het milieudepartement van het Witte Huis vallen”, zegt hij. „Ik kreeg ook een brief van president Trump, in 2017. Of ik daar een kopietje van kan sturen? Nee, dat doe ik bewust niet, ik vaar mijn eigen koers. Maar je kunt de brief zien in mijn film ’Kwart over twaalf’. En ook mijn onderzoek over 50 jaar zonsopkomsten is gewoon in te zien. Dat is inmiddels 1,4 miljoen keer opgevraagd.”
Met hulp van de Amerikanen gaat hij stug door met klimaatonderzoek, zegt hij. Tegen Nederlandse wetenschappers is hij niet erg toeschietelijk, „zolang ze niet openlijk achter mijn klimaatvisie gaan staan.”
Hoe de vermeende ’plagiaataffaire’ gaat aflopen, weet Cruijff nog niet. Maar hij overweegt om een rechtszaak te beginnen en een forse schadeclaim in te dienen als in de wetenschappelijke publicatie niet wordt verwezen naar zijn eigen onderzoeken.
Niet referen
Bij het NIOZ is de kwestie inmiddels onderzocht. ,,Sjoerd Groeskamp heeft zichzelf niet uitgeroepen tot de bedenker van de Noordzeedijk, maar doet onderzoek naar de consequenties van een mogelijke aanleg’’, is de conclusie. En: ,,Helaas kunnen wij in de wetenschappelijke publicatie niet naar Cruijffs artikelen refereren aangezien deze niet peer-reviewed zijn, een algemene regel in wetenschappelijke literatuur. Wel zullen wij ons best doen om in toekomstige niet-peer reviewed berichtgeving ook naar voorgaande versies van dit idee verwijzen.’’
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten