’Eerst praten, maar als dat niet helpt volgen er maatregelen’, waarschuwt burgemeester Rian van Dam overlastveroorzakers in Hollands Kroon

Datum:
  • woensdag 19 februari 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • HOLLANDS Kroon - ANNA PAULOWNA

    Aanhoudende woonoverlast kan het woongenot en het gevoel van veiligheid van bewoners ernstig bedreigen...


    Mike Deutekom  18-2-2020

    Het is woensdagmorgen twee uur ’s nachts en de buurman zet in beschonken staat de laatste hit van Frans Bauer nog maar een keertje knoerthard op. Net als een paar dagen terug. Bel je de politie of niet? En hoe stopt deze overlast?
    Burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon kan in dit soort gevallen nu handelend optreden. In navolging van landelijke wetgeving heeft het college van burgemeester en wethouders de ’beleidsregels woonoverlast’ opgesteld, wat de burgemeester meer mogelijkheden geeft om overlastgevers harder aan te pakken.
    „Natuurlijk blijft onze eerste insteek het gesprek aan te gaan met de persoon of personen die overlast veroorzaken. Maar als dat niet helpt hebben we nu wel meer wat in handen om op te kunnen treden”, stelt Van Dam. „Al proberen we om het niet zo ver te laten komen.”
    Aanhoudende woonoverlast kan het woongenot en het gevoel van veiligheid van bewoners ernstig bedreigen, erkent ook Hollands Kroon in navolging van het Rijk. „Daarom zijn deze beleidsregels ook opgesteld. In ernstige gevallen kan er nu worden opgetreden door bijvoorbeeld een dwangsom op te leggen of een ander vorm van bestuursdwang te gebruiken.”

    Herhaalde hinder

    Dat gaat niet eenvoudig, blijkt uit de nieuwe regels. Het is niet zo dat de burgemeester na elk wissewasje kan strooien met dwangsommen of boetes. Zo kan Van Dam alleen optreden als de ’ernstige en herhaalde hinder’ niet op een andere geschikte wijze kan worden tegengegaan. „Het geven van een gedragsaanwijzing is maatwerk en is afhankelijk van de omstandigheden. We gaan eerst met de buurtbemiddeling, hulpverlening en handhaving praten met de overlastveroorzaker en de mensen die last van hem of haar hebben.”
    Vaak is dat- eventueel in combinatie met een zorgtraject voor de (verslaafde) overlastgever - genoeg om het probleem op te lossen, maar in sommige gevallen is het niet voldoende. In theorie zou de burgemeester dan zelfs in uiterste gevallen tot sluiting van een woning kunnen overgaan, al zitten daar juridisch zeer zware eisen aan. Zo moet de overlast slecht zijn voor de openbare orde en kan geluidsoverlast geen reden zijn voor sluiting.
    Noordhollands Dagblad

    2 reacties :

    Anoniem zei

    In je eigen huis overvallen worden door politie agenten in samenwerking met deurwaarders, in het bezit van een bevel van binnentreding getekend door een burgemeester, tegen een gerechtelijk vonnis in is tast het veiligheidsgevoel, woongenot ook aan. Voor de degene die dat overkomt is dat een traumatische ervaring omdat het betekent dat gerechtelijke vonnissen worden genegeerd en dat daardoor de rechtstaat in ieder geval in Hollands Kroon failliet is. Blijkbaar hebben ze er plezier in om mensen en gezinnen de vernieling in te helpen.

    Anoniem zei

    Rechtstaat Nederland is allang geen rechtstaat meer, die is verkwanseld door regering samen met de rechterlijke macht.

    Een reactie posten