België beëindigt neonicotinoïden gebruik in bietenzaad in 2021

Datum:
  • zaterdag 29 februari 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Vanaf 2021 mogen Belgische bietentelers geen bietenzaad meer gebruiken dat behandeld is met neonicotinoïden. De Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme heeft dat in een tweet bekend gemaakt.28-2-2020
    Vanaf 2021 komt er geen uitzondering meer voor het gebruik van neonicotinoïden. Dat heeft de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme bekend gemaakt. In een tweet stelt Ducarme, volgens persbureau Belga, dat wat hem betreft er na dit jaar geen sprake meer zal zijn van een uitzondering. Na 2019 gaf de Belgische regering haar bietentelers óók voor dit jaar de mogelijkheid om, onder voorwaarden, met neonicotinoïden behandeld bietenzaad te gebruiken. Daartoe diende het Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet (KBIVB) een derogatie-verzoek in voor een 120-dagenregeling voor zaaizaden.

    Tijdelijke ontheffingen

    Het gebruik van drie neonicotinoïden (imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam) in openteelten is in de EU sinds 2018 verboden. Net als enkele Oost-Europese lidstaten vroeg ook België bij de EU met succes een tijdelijke ontheffing aan voor de toepassing ervan in bepaalde teelten. Daarbij maakt België gebruik van de 120-dagenregeling uit de Europese verordening betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen. Zo mogen bietentelers toch bietenzaad gebruiken voorzien van een coating met neonicotinoïden.

    Voorwaarden

    Belgische bietentelers die van deze derogatie gebruik maken moeten voldoen aan strenge toepassingsvoorwaarden. Zo mogen alleen gecertificeerde telers met neonicotinoïden behandelde bieten zaaien. Daarnaast krijgen ze zwaardere rotatievoorwaarden opgelegd. Dit om het risico dat bestuivers in aanraking komen met residuen in stuifmeel of nectar in de volgteelten van de suikerbieten tot nul is terug te brengen. Zo mogen deze gebruikers gedurende twee teeltjaren na de uitzaai van de suikerbieten geen bijen-attractieve bloeiende gewassen telen. Verder dienen bloeiende groenbedekkers voor het in bloei komen worden geklepeld. Na de bietenoogst kunnen gedurende drie tot vijf teeltjaren na de uitzaai minder bijen-attractieve gewassen worden geteeld. Deze zware gebruikseisen waren voor velen reden dit zaad niet meer te gebruiken. Zo koos in 2019 slechts 30 procent van de Belgische bietentelers voor bietenzaad voorzien van een coating met neonicotinoïden.

    0 reacties :

    Een reactie posten