Het voortbestaan van de visafslag in Den Helder staat door een dalende omzet onder druk. Een van de opties is dat hij onder dak komt bij de visafslag in Den Oever.
Winnie van Galen 15-1-2020
Krimpende omzetten, vissers die geen opvolging hebben, windparken op de Noordzee, aanlandplicht, de gevolgen van de Brexit en het verbod op pulsvissen in 2021. Al deze ontwikkelingen zorgen voor onzekere tijden. Onder het motto ’regeren is vooruitzien’ worden tal van scenario’s tegen het licht gehouden. Variërend van de visafslag verhuren, er een punt achter zetten of de boel integreren met de visafslag in Den Oever dan wel de vis aan land brengen in IJmuiden of Urk. In april worden de uitkomsten van de verkenningen gepresenteerd, vertelt Pim Visser, directeur van de visafslag Hollands Noorden waar de visafslagen in Den Helder en Den Oever onder vallen.
Visser: „We gaan alles op een rijtje zetten zoals we in 2007 ook hebben gedaan. De uitkomst was toen dat we de helft van het gebouw zijn gaan verhuren.” Die huurder is inmiddels weer vertrokken.
Het gebrek aan opvolgers speelt over de volle breedte in de visserij, met uitzondering van Urk, daar is het in geringe mate aan de orde. In deze regio geldt de problematiek voor iets minder dan een kwart van de vissers, becijfert Visser. Op Texel zijn het drie tot vijf kottereigenaren die hiermee te maken hebben. Voor vissers in Den Helder komt die ontwikkeling er ook aan, zij het op de iets langere termijn. In Den Oever speelt dit probleem nauwelijks, legt Pim Visser uit. De garnalenvissers in Den Oever mochten vorig jaar beperkt de zee op omdat de pakhuizen met garnalen stijf vol lagen vanwege de enorme vangst van garnalen in 2018. Daardoor raakte de visafslag van Den Oever in 2019 de helft van zijn omzet kwijt.
Die situatie is volgens Pim Visser inmiddels ten goede gekeerd. De pakhuizen zijn nu aanmerkelijk leger en de garnalenvissers mogen inmiddels weer maximaal (108 uur) per week de zee op tegen 48 uur vorig jaar.
Noordhollands Dagblad
3 reacties :
En het kostenplaatje ? Den Helder ligt naast de Noordzee en Den Oever zit met het probleem van het dichtslibben van het z.g. : Vissersgaatje".
De boeren weg pesten, de vissers weg pesten, de industrie, de middenstand, de bouw, noem maar een sector op, alles moet weg en al die ellende is te danken aan de VN, de EU met als loopjongen VVD'er Rutte en zijn criminele cabinet.
In oorlogstijd zouden dergelijke personen minimaal levenslang krijgen.
Vandaag lees ik dat een verkenning opgestart wordt met IJmuiden. Is het niet beter logistiek bekeken om Den Oever te kiezen om daar met enige aanpassingen de aanvoer van Den Helder te laten sorteren en te verkopen? Zo houd je een sterke visserij cluster in de Kop van Noord Holland. Anders zal deze wegvallen en heeft directe gevolgen voor aanverwante bedrijvigheid.
Een reactie posten