Green Deal De officiële documenten waren pas kort voor de stemming beschikbaar.
25-1-2019
HENGEVELDE Annie Schreijer-Pierik wordt maandag grondig onderzocht in het ziekenhuis ZGT. Maar zelf weet de politica van het CDA al precies wat de oorzaak is van haar hartklachten, die haar hebben gedwongen om tijdelijk het werk in het Europees Parlement neer te leggen. „Het is stress, allemaal stress”, zegt ze. Ze is weer thuis in Hengevelde, waar ze nu rust moet houden.
Interviews zijn nu uit den boze. Het is te belastend om haar hoofd te breken over de spannende politieke dossiers. In een reactie bij vakblad Pigbusiness wijt zij haar klachten aan het groene activisme in Nederland en Europa. Die uitspraak, waar met verbazing en onbegrip op werd gereageerd, wil Annie Schreijer desgevraagd wel nuanceren.
De groene macht
„Ik heb het absoluut niet over personen, die ik de schuld geef van wat mij is overkomen. Of over opvattingen van mensen”, zegt ze. „Ik ervaar wel dat de invloed van de groene macht toeneemt. Om het maar zo te noemen. Die heeft het gewonnen. Dat gaat ten koste van boerenfamilies, van mooie bedrijven. En dat gaat me letterlijk aan het hart.”
Het was kantje boord
Op het moment dat het Europarlement vorige week bij meerderheid instemde voor de Green Deal, het meerjarenplan voor het klimaat dat zo’n 1000 miljard gaat kosten, brak er iets bij de 66-jarige Twentse. „Toen was het voorbij, voor mijn gevoel. Voorbij voor al die boerenfamilies die nog op een goede manier, in balans met de natuur, willen boeren. Van die gedachten heb ik de hele nacht liggen malen. Ik moest met spoed worden opgenomen op de hartbewaking. Daar heb ik drie dagen gelegen. Het was echt kantje boord.”
Met hart en ziel
Annie Schreijer is een politica die zich met hart en ziel inzet voor haar idealen. Die idealen liggen niet bij de natuurbeschermers, of bij de vrij omvangrijke aandacht voor klimaatbeleid. Die liggen al heel lang bij de belangen van boeren. Hoewel ze daarbij aantekent geen liefhebber te zijn van de harde acties die her en der zijn gevoerd. „We moeten het juist samen oplossen. Met alle belanghebbenden.”
Voor boeren in Nederland kan de Green Deal ernstige gevolgen krijgen
„Die Green Deal was zo frustrerend, omdat ik vrees dat veel mensen niet hebben begrepen waar ze precies voor hebben gestemd. Gek is dat niet, de officiële docu-menten waren pas kort voor de stemming beschikbaar.”
Voor haar gevoel zijn er te veel politici uit te veel landen die de gevolgen onvoldoende onder ogen zien. Zo wordt met de handtekening onder de Green Deal bijvoorbeeld de wens uitgesproken om het aantal Natura 2000-gebieden in Europa uit te breiden. „Voor Nederland kan dat alleen ernstige gevolgen krijgen. Niet morgen, maar wel op termijn. Wij hebben juist al te veel Natura 2000-gebied.”
Hoge kosten
Critici vrezen dat de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans landen op hoge kosten zal jagen. Veel macht komt daarbij bovendien te liggen in Brussel. Het is een ontwikkeling die ook Annie Schreijer voorspelt. In het verleden heeft ze als Tweede Kamerlid voor het CDA bewezen goed in te schatten wat de consequenties kunnen zijn op de langere termijn van bepaalde afspraken.
„Ik doe al dertig jaar mee. Het land zit nu op slot doordat er in het verleden afspraken zijn gemaakt over bijvoorbeeld stikstof. Of over Natura 2000. Wat nu op papier wordt gezet, kan over tien jaar gebruikt worden om boeren hun land af te pakken. Daar ben ik echt bang voor.” In het vakblad voor de varkenshandel kondigt ze wel aan dat ze terug wil komen in de politiek om het tij waar mogelijk te keren.
TUBANTIA
0 reacties :
Een reactie posten