AMSTERDAM - Buitenland gek op duurzame kwalitatieve producten Nederlandse agrarische sector
Gert van Harskamp 17-1-2020
Het buitenland valt massaal voor de producten die Nederlandse boeren op de markt brengen.
De exportwaarde van landbouwproducten is in 2019 gestegen naar een absoluut record van 94,5 miljard euro. Het landbouwhandelsoverschot breekt met 30,5 miljard euro voor het eerst door de 30 miljard-grens.
Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Wageningen Economic Resaerch (WUR) vandaag in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) publiceert.
Het landbouwhandelsoverschot is inmiddels goed voor 55 procent van het totale Nederlandse goederenhandelsoverschot.
De exportwaarde van landbouwproducten groeide afgelopen jaar met 4,6 procent veel harder dan de import, die 3,7 procent steeg. „De Nederlandse landbouw doet het in de hele breedte erg goed in het buitenland”, zegt Cor Pierik, onderzoeker en landbouweconoom van het CBS.
„Neem de export van sierteelt, bloemen en planten. Die tikt de 10 miljard euro aan.”
Het lukt Nederlandse handelaren om fors hogere prijzen in rekening te brengen aan het buitenland. De stijging van de exportwaarde in de landbouw is voor twee derde te danken aan prijsstijgingen en slechts een derde is het gevolg van een hoger exportvolume.
Duurzaam
Die ontwikkeling heeft volgens landbouweconoom Pierik vooral te maken met de duurzame en kwalitatief hoogwaardige producten die Nederland maakt, zoals babymelk.
Minister Schouten (Landbouw) ziet in de exportcijfers het bewijs dat Nederland met zijn landbouwbeleid op de goede weg is. „De groei van productie is gepaard gegaan met een aanzienlijke verduurzaming op milieu, energie en duurzaam grondstoffengebruik.’’
,,Daar ben ik trots op. Onze technologische innovaties in de landbouw gaan de hele wereld over. De kennis en kunde kunnen we nog veel meer delen, ook om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.”
Nederland is na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur ter wereld. Bloemen en planten zijn verreweg het belangrijkste exportproduct, gevolgd door vlees (8,8 miljard euro), zuivel en eieren (8,6 miljard euro), groenten (7,3 miljard euro), fruit (6,2 miljard euro) en dranken (5,8 miljard euro). Daarbij is belangrijk dat nagenoeg alle producten die Nederland exporteert ook daadwerkelijk van Nederlandse makelij zijn.
Varkenspest
De onderzoekers van CBS en WUR benadrukken dat de cijfers over de vleesexport enigszins zijn opgeblazen door de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest in China.
Daardoor explodeerden de varkensprijzen en zagen Nederlandse varkenshouders hun exportwaarde afgelopen jaar verdrievoudigen tot 377 miljoen euro.
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
Duurzaam? Sinds wanneer? Wordt er niet meer met gif gespoten, is er dan geen mestprobleem, geen stikstofcrisis meer? Is exporteren met veel vervuilende vrachtwagens en vliegtuigen duurzaam?
Wij als inwoners blijven hier met de troep zitten.
Een reactie posten