Den Haag - Burgers en bedrijven die massaal schade lijden, kunnen vanaf nu ook samen naar de rechter om deze schade vergoed te krijgen.
2-1-2020
Het is een van de veranderingen die per nieuwjaarsdag zijn ingegaan.
De gezamenlijke gang naar de rechter kan een oplossing zijn als een groep mensen de dupe is geworden van bijvoorbeeld een auto waarmee is gesjoemeld. Eerder moesten gedupeerden afzonderlijk naar de rechter om hun gelijk te halen.
Ook is een eind gekomen aan de lappendeken van verschillende milieuzones. Voortaan kunnen gemeenten kiezen tussen twee gradaties: een waar auto’s met een dieselmotor worden geweerd die ouder zijn dan vijftien jaar of een waar die auto ouder mag zijn dan twintig jaar. Gemeenten bepalen zelf waar en óf ze zo’n zone willen invoeren.
Halverwege maart gaat de maximumsnelheid voor automobilisten op alle snelwegen overdag naar 100 kilometer per uur.
Op de woningmarkt komt de huurliberalisatiegrens op 737,14 euro. Deze grens bepaalt of een woning onder sociale huur of de vrije sector valt. De huur van een sociale huurwoning mag 1 juli maximaal 5,1 tot 6,6 procent omhoog. De stijging hangt af van het inkomen van de bewoner in 2018.
Sneller
Tot 1 januari kwam het voor dat tussen de uitspraak van de rechter en de uitvoering van de straf te veel tijd zat. Door een nieuwe wet kunnen veroordeelden sneller worden opgeroepen om hun straf uit te zitten. Ook wordt het toezicht van de reclassering sneller gestart.
Een belangrijke verandering in de zorg is dat verplichte zorg straks ook buiten een ggz-instelling verleend kan worden. Daardoor kunnen medicijnen thuis verplicht worden toegediend. Ook is er nu een wet die de rechten regelt van mensen met een verstandelijke beperking en dementie en die onvrijwillige zorg krijgen. Vastgelegd is hoe onvrijwillige opname moet verlopen. Medische dossiers kunnen voortaan langer, tot twintig jaar, worden bewaard.
Nederland wordt strenger bij het afgeven van visa voor reizigers uit landen die niet meewerken aan terugkeer van onderdanen die illegaal in ons land verblijven. Dit jaar voert Nederland een nieuwe EU-visumcode in die dit regelt. Hiermee komt er een drukmiddel tegen landen als Marokko, dat al jaren weigert migranten terug te nemen die illegaal in Nederland zijn. De landen krijgen zes maanden om hun medewerking aan terugkeer te verbeteren.
Klimaat
Al tijden doet het kabinet de belofte dat 2020 het jaar van de uitvoering van het klimaatakkoord is. In veel gemeenten gaan lokaal subsidieregelingen van start voor woningbezitters die hun huis willen vergroenen. Verder buigt het kabinet zich over extra klimaatmaatregelen na de verloren Urgenda-zaak.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten