Huishoudens betalen steeds meer voor hun vuilnis. Afvalstoffenheffing stijgt in alle vier de Noordkopgemeenten

De kosten voor het afvoeren en verwerken van huishoudelijk afval zijn dit jaar omhoog gegaan. In alle vier Noordkopgemeenten betalen huishoudens meer afvalstoffenheffing dan vorig jaar.


Marischka de Jager 26-1-2020
In de gemeente Schagen zijn de bedragen naar verhouding het meest gestegen, de bedragen zelf zijn in de gemeente Den Helder het hoogst en op Texel het laagst.
Betaalde een eenpersoonshuishouden vorig jaar nog 251 euro in Schagen dit jaar is dat 276 euro. In Den Helder steeg ditzelfde tarief iets minder: met veertien euro naar 284 euro. Op Texel betaalt een alleenwonende dit jaar 189 euro tegenover 175 euro vorig jaar; in Hollands Kroon steeg dit bedrag met nog geen vier euro naar 229 euro.

Melkkoe

Eerder stelde Fons Potters van de Vereniging Afvalbedrijven in deze krant dat ’afval een melkkoe van de landelijke overheid is geworden’. De Rijksoverheid heeft de afvalstoffenbelasting voor gemeenten vorig jaar met maar liefst 139 procent verhoogd. ,,De gemeenten berekenen dit nu door aan hun inwoners. Zij moeten dit betalen’’, legt Potters uit.
Het idee achter de fors hogere afvalstoffenbelasting die de landelijke overheid heeft opgelegd aan gemeenten, is volgens onderzoeksbureau Coelo dat bedrijven en burgers dan minder vuilnis gaan produceren.
In 2018 produceerde Den Helder nog 516 kilo huishoudelijk afval (dus restafval, gft, plastic, papier en glas) per persoon tegenover landelijk 491 kilo, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In Hollands Kroon werd in 2018 562 kilo huishoudelijk afval per persoon geproduceerd, in Schagen lag dat op 581 kilo. Op Texel zijn de meest recente gegevens uit 2017: 615 kilo per persoon.

Oranje rolemmers

In Den Helder wordt momenteel hard gewerkt aan het uitrollen van de oranje rolcontainers waarmee plastic kan worden ingezameld. Het restafval moet naar ondergrondse containers in de buurt worden gebracht. De verwachting is dat daardoor het restafval afneemt.
Ook in Schagen en in Hollands Kroon wordt apart ingezameld door HVC. Op Texel zamelt de gemeente het afval zelf gescheiden in. Huisvuilcentrale HVC verwerkt het vervolgens.
Noordhollands Dagblad

0 reacties :

Een reactie posten