Vleesexport onder vuur

Datum:
  • vrijdag 6 december 2019
  • in
  • Categorie: , ,
  • Brussel - Timmermans bestrijdt passiviteit bij bereiken klimaatdoelen
    6-12-2019

    Bij het bestrijden van de klimaatverandering moet ook de vraag worden gesteld of Nederland wel zo’n grote exporteur van vlees en andere landbouwproducten moet zijn, meent Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie. 

    Hij moet namens de commissie een Europese ’green deal’ smeden om de klimaatverandering te beteugelen. In Brussel wees Timmermans gisteren op de negatieve gevolgen van de agrarische sector voor het milieu. Hij noemde de situatie rond stikstof in Nederland acuut, maar erkende dat de sector bezig is met ’substantiĆ«le veranderingen’. 

    Er is geen tijd te verspillen om maatregelen te nemen, ook als die pijnlijk en complex zijn, zei Timmermans naar aanleiding van een alarmerend rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA). „Laten we ons voorstellen dat een grote komeet op de aarde afkomt en ons over tien jaar raakt. Zullen we dan ook zeggen: ja, laten we iets doen, maar niet te ingrijpend alsjeblieft? Nee, we zouden het oplossen.” 

    De ’echte transformatie’ van de economie en de maatschappij vergt jaarlijks minstens een paar honderd miljard euro aan investeringen, bijvoorbeeld in waterstof en accu’s, zei Timmermans. Het geld voor zo’n systeemverandering is er volgens hem. Bij passiviteit zijn de kosten volgens hem veel hoger en dan loopt Europa de economische voordelen en kansen mis die de omschakeling naar klimaatneutraliteit ook biedt. 

    Over de angst die her en der leeft dat alle veranderingen de werkgelegenheid en industrie schaden, wees Timmermans op een fonds voor sociale rechtvaardigheid van minstens 100 miljard euro dat de Europese Commissie heeft aangekondigd. 

    Klimaatverandering is ’een directe bedreiging voor ons bestaan’, waarschuwde Timmermans nog maar eens. Hij presenteert volgende week zijn eerste plannen. 

    Fossiel 

    Intussen stellen zeventien organisaties uit verschillende landen op de Klimaattop in Madrid, dat de klimaatdoelen zoals die in Parijs werden vastgesteld onhaalbaar blijken indien olie- en gasbedrijven hun geplande investeringen doorzetten. 

    „De komende vijf jaar pompt de sector 1,4 biljoen dollar in nieuwe olie- en gaswinning. Dit brengt de mondiale opwarming ver voorbij de 1,5 graden”, vat Milieudefensie de zorgen samen. Fossiele brandstoffen worden uiteindelijk verstookt. Daardoor komt CO2 vrij en dat broeikasgas houdt warmte vast. Toekomstige projecten, vooral in de VS, veroorzaken net zoveel uitstoot als 1200 kolencentrales. Zelfs als alleen de reeds bestaande olie- en gasvelden in productie blijven, zal het volgens de milieuclubs niet lukken de opwarming van de aarde te beperken tot de voorgenomen 1,5 graden.

    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten