’T ZAND - het gif dat kwekers gebruiken om hun bollen te beschermen is overal terug te vinden bij directe buren van de bollenvelden in de Noordkop
Marten Visser 9-12-2019
Het is een van de conclusies van een groep onderzoekers van onder meer de universiteiten van Utrecht en Wageningen en van TNO. Ze bekeken in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of het gif dat bollenkwekers gebruiken terug kan worden gevonden in mensen die dichtbij de velden wonen. Uit het onderzoek, waaraan diverse telers en bewoners uit de Noordkop meededen, bleek onomstotelijk dat omwonenden de gifstoffen die bollentelers gebruiken om hun bollen vrij te houden van ziektes binnen krijgen. Het is terug te vinden in de urine en zat ook in de luiers van baby’s. Bij mensen die verder weg wonen dalen de waardes sterk.
Is het zorgelijk? Volgens onderzoeker Jan Duyzer van TNO blijven de gemeten waardes ruim onder de kritieke grens (de hoeveelheid van een stof die je dagelijks mag binnenkrijgen zonder lichamelijke schade op te lopen). Verder onderzoek moet volgens hem uitwijzen of blootstelling aan het gif echt schadelijk is voor de bewoners. Dat mensen ook buiten het kweekseizoen, wanneer er dus niet wordt gesproeid, het gif oppikken, verraste de onderzoekers. ,,Een onverwachte conclusie. Blijkbaar zit het in de grond en blijft het vrij komen’’, aldus Duyzer, die het onderzoek gisteren toelichtte tijdens een informatieavond van de gemeenteraad Schagen over ’blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen’.
Zorgen
Verscheidene bewoners van de Noordkop maken zich zorgen over de gewasbeschermingsmiddelen, zo bleek tijdens de bijeenkomst. En of zo’n onderzoek echt zoden aan de dijk zet? Telers die meededen moesten de onderzoekers bellen wanneer ze gingen spuiten, zodat die konden meten. ,,Dan weet je natuurlijk zeker dat ze zich heel netjes gedragen’’, aldus een van de aanwezigen.
De onderzoekers konden bij voorbeeld niet meten hoe hoog de concentratie van het gif is wanneer de wind richting de huizen staat, omdat er op die dagen niet werd gespoten. Met verkeerde wind kan de blootstelling aan gif ’minstens factor tien hoger zijn’, aldus Duyzer. Bollenkwekers relativeren het gevaar van de middelen. ,,Vergelijk het met Dreft’’, zei leliekweker Martijn van den Berg. ,,Daar neem je geen slokje van, maar uit een afgewassen glas drink je wel. Als ik chloor in de tank doe ben ik in overtreding, maar in elk huishouden gaat het de wc in en spoelt het zo naar het riool.’’
Bollen kweken zonder bestrijdingsmiddelen is een utopie, aldus teler Piet Warmerdam uit Julianadorp. Het stoort hem dat er vaak wordt gedaan alsof de bollenkwekers er maar op los spuiten. Want de sector gebruikt steeds meer ’groene middelen’ en spuit het liefst zo weinig mogelijk. ,,Maar soms ontkom je er niet aan. Gewasbeschermingsmiddelen, medicijnen en militairen hebben één ding gemeen: je zou er heel graag zonder willen, maar dat gaat niet.’’
Noordhollands Dagblad
2 reacties :
'Verder onderzoek moet volgens hem uitwijzen of blootstelling aan het gif echt schadelijk is voor de bewoners.'
Dit horen we al meer dan 25 jaar!!!
Het mag dus niet duidelijk worden.
"Dat mensen ook buiten het kweekseizoen, wanneer er dus niet wordt gesproeid, het gif oppikken, verraste de onderzoekers. ,,Een onverwachte conclusie. Blijkbaar zit het in de grond en blijft het vrij komen’’, aldus Duyzer".
Wie had zoiets nou verwacht? een team van onderzoekers die niet begrijpen dat alles wat je in de grond stopt er binnen een bepaalde tijd weer uit tevoorschijn komt. wat een amateuristisch stelletje, en dat onderzoek moeten we serieus nemen?
Overigens hoeft er helemaal geen nader onderzoek verricht worden want die onderzoeken liggen er al in ieder serieus land, ook de rechters in betreffende landen gebruiken die onderzoeken om miljarden schadevergoeding aan de slachtoffers toe te wijzen. Nederland mag daar allang(serieus) niet meer toe gerekend worden.
Een reactie posten