’Ik doe dit ook voor mijn vader’.

Datum:
  • maandag 2 december 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • Ed Dekker 2-12-2019

    Voor het eerst in haar leven stak zij een protestbetoog af tot een gemeentebestuur.Victoria van den Bergh (75) uit Oude Niedorp stond vorige week in de raadszaal van Hollands Kroon achter de microfoon, ook namens haar vader. George van den Bergh (1890-1966) was een van de initiatiefnemers van het Joods Werkdorp.
    George van den Bergh was ook de eerste voorzitter van Stichting Joodse Arbeid. Totdat de Duitsers hem gevangen namen, op 7 oktober 1940. Elf maanden bracht hij door in concentratiekamp Buchenwald. ,,Hij overleefde. Anders was ik er niet geweest”, vertelt Victoria thuis aan de Dorpsstraat.
    De Amsterdamse woont al veertig jaar in Oude Niedorp. Victoria is edelsmid. Zilveren vredesduifjes behoren tot haar favoriete ontwerpen.

    Hoogst ongelukkig

    Als verontruste inwoner van Hollands Kroon was zij een van de insprekers die zich verzetten tegen het plan voor een logiesgebouw voor 280 arbeidsmigranten op het terrein van het voormalig Joods Werkdorp bij Nieuwesluis. ,,De combinatie van zo’n groot complex en het beoogde herinneringscentrum in het vroegere gemeenschapsgebouw is hoogst ongelukkig”, herhaalde zij maandag.
    Een herinneringscentrum is gebaat bij een zekere rust en stilte, benadrukt zij. ,,Dat lukt niet bij zoveel personen op hetzelfde terrein. Zeker niet als een deel van het Gemeenschapshuis bestemd wordt voor gemeenschappelijke voorzieningen voor de werknemers.”

    Vluchtelingen

    Ze is geboren in 1944, als de op een na jongste van twaalf kinderen. Haar vader was actief op tal van terreinen. Voor de SDAP, de voorloper van de PvdA, was hij raadslid in Amsterdam en parlementariër. ,,Hij was zeer begaan met minderbedeelden, en vooral met vluchtelingen.”
    In 1933 werd Van den Bergh benaderd voor het opzetten van opleidingskamp voor joodse jongeren uit Duitsland. Het werkdorp Nieuwesluis opende in 1934.

    Lichtpunt

    Prof. mr. dr. Van Bergh sprak de openingsrede uit. ,,Hij hoopte dat in gelukkiger eeuwen het werkdorp zal worden herdacht als een klein lichtpunt in donkere tijden. Een volwaardig herinneringscentrum zou hij zeer passend hebben gevonden.”
    Noordhollands Daglad


    0 reacties :

    Een reactie posten