Callantsoog - Bedrijf vecht vernietiging natuurvergunning aan; Zijper Landschap voert eigen strijd bij rechter
Ed Dekker 18-12-2019
Het wordt spannend voor Droomparken. Wel of geen Boskerpark in Callantsoog. Het recreatiebedrijf staat te popelen om er ruim driehonderd vakantiehuizen zetten. Vereniging Het Zijper Landschap probeert dat te voorkomen. Beide partijen troffen elkaar gisteren in de rechtbank.
Van de gemeente mag Droomparken beginnen. Schagen verleende de zogeheten omgevingsvergunning, maar die vecht Het Zijper Landschap aan. Bij de Alkmaarse bestuursrechter ging het vooral om een andere vergunning, de natuurvergunning. Over papiertje ingevolge de natuurbeschermingswet loopt een andere gerechtelijke procedure, ook aangespannen door Het Zijper Landschap.
De provincie gaf Droomparken de natuurvergunning. De rechtbank Haarlem maakte daar korte metten mee, vanwege de stikstofkwestie. Tegen deze vernietiging kwam Holiday Investments in het geweer.
Raad van State
Holiday Investments moet voor Droomparken het Boskerpark van de grond krijgen. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, velt een definitief oordeel over de natuurvergunning. Op 27 januari is daarover in Den Haag een zitting.
Zonder natuurvergunning kan Droomparken sowieso niet bouwen. Voorzitter Cor Koning van Het Zijper Landschap noemt de kans op toestemming ’vrijwel nihil’. „Een park van deze omvang, met veel autoverkeer, is een veel te zware belasting voor de omringende natuur.” De nabije duinen zijn als Natura 2000-gebied Europees beschermd. Volgens Koning kampen de duinen nu al met te veel stikstof. Hij ziet ’geen enkele’ ruimte in het nieuwe stikstofbeleid van de provincie Noord-Holland. „Van Haarlem mag in principe niets meer, tenzij je voldoet aan uitzonderingen. Die zie ik hier helemaal niet.”
Schuiven met cijfers
Droomparken ziet wel degelijk mogelijkheden om te voldoen aan alle natuurvoorwaarden. Volgens advocaat Mark Gideonse levert de totale oppervlakte van het beoogde Boskerpark (41 hectare, waarvan zeventien ha natuur) voldoende compensatie op voor de extra stikstof die komende en gaande gasten veroorzaken. ’Intern salderen’ noemde de raadsman dat, op eigen grond schuiven met stikstofcijfers. „Onzin”, zegt Cor Koning daarover. „Het gaat dan om plussen en minnen. Het gebied levert geen plussen op. Er verdwijnt niets waardoor minder stikstof wordt uitgestoten.”
Te hoog
Het plan voor het Boskerpark loopt al jaren. In 2013 stelde de gemeente het bestemmingsplan voor dit miljoenenproject vast. Huizen in de eerste fase voldoen niet aan het bestemmingsplan. Nok en goot komen op grotere hoogte dan toegestaan, vijftig en dertig centimeter.
De gemeente heeft geen moeite met een nokhoogte van 6,05 meter, maar Het Zijper Landschap greep de overschrijding aan om de omgevingsvergunning te bestrijden bij de rechter. Koning noemt het project een ’onaanvaardbare inbreuk op het open landschap’.
De eerste fase van het Boskerpark bestaat uit 33 woningen. Waarvan achttien stuks houtskeletbouw, de andere vijftien huizen zijn ’strandvilla’s’ en ’nollenvilla’s’. Het totale plan telt 322 vakantiehuizen.
De villa’s wil Holiday Investments bekleden met Trespa-platen (wit kunststof). De gemeentelijke adviescommissie ruimtelijke kwaliteit heeft moeite met deze keuze en betwijfelt of zo’n uiterlijk past in het landschap.
Uitspraak
Rechter R. Bruin wees gisteren in de zitting op dit oordeel. Het advies van de commissie leidde niet tot aanpassingen. Binnenkort blijkt hoe zwaar de kritiek van de commissie weegt bij de rechter. Hij doet binnen zes weken uitspraak.
Noordhollands Dagblad
Droomparken in spanning
Datum:
woensdag 18 december 2019
in
Categorie:
Het Zijper Landschap
,
Natura 2000
,
Raad van State
,
recreatie
Categorie:
Het Zijper Landschap
,
Natura 2000
,
Raad van State
,
recreatie
0 reacties :
Een reactie posten