De ambitieuze duurzaamheidsplannen van Den Helder: elk jaar vijf procent minder energie gebruiken

Datum:
  • vrijdag 13 december 2019
  • in
  • Categorie: , , ,
  • De gemeente Den Helder wil elk jaar vijf procent minder energie gebruiken en ook minder CO2-broeikasgas uitstoten.


    In juni 2016 heeft de gemeenteraad van Den Helder besloten dat de stad in 2040 honderd procent energieneutraal moet zijn. De volksvertegenwoordiging vindt ook dat de gemeente in dat kader een voorbeeldfunctie moet vervullen.

    Prestatieladder

    Om het doel te bereiken, wordt de zogenoemde CO2 Prestatieladder ondertekend. Een CO2-prestatieladder is een instrument voor bedrijven om hun CO2-uitstoot in kaart te brengen en te verminderen. Het gaat om CO2 bewust handelen in de eigen bedrijfsvoering en bij het uitvoeren van projecten.

    Houvast

    Een plan van aanpak moet de gemeentelijke organisatie houvast bieden om het doel te bereiken. ,,We gaan een impact-analyse uitvoeren’’, vertelt milieuwethouder Remco Duijnker. ,,Met de impact-analyse worden mogelijke energiebesparende maatregelen in kaart gebracht die bijdragen aan de gemeentelijke doelstelling om per jaar vijf procent energie te besparen. Het streven is vijf procent per jaar, maar het liefst zitten we daar natuurlijk boven.’’ Hij wijst er op dat de oorspronkelijke doelstelling twee procent per jaar was. ,,De gemeenteraad heeft daar vijf procent van gemaakt.’’

    Eigen organisatie

    Op het stadhuis wordt onder andere bestudeerd hoe kan worden bespaard op de inkoop van stroom en of de gemeente kan overstappen op honderd procent groene stroom. Daarnaast maakt verduurzaming van het eigen vastgoed deel uit van de plannen.
    Duijnker legt uit dat de focus van de energiebesparingsoperatie is gericht op de eigen organisatie. ,,Het streven om per jaar vijf procent minder energie te gebruiken en de CO2-uitstoot te verminderen, geldt dus ook voor alle verbonden partijen die honderd procent eigendom van de gemeente zijn. Die zitten al met ons om tafel.’’
    Noordhollands Dagblad


    1 reacties :

    Anoniem zei

    100% Groene stroom bestaat niet, maar zover zijn de politici nog niet.
    Stel je voor dat de politiek zich afvraagt waar de stroom vandaan komt als het niet waait of de zon niet schijnt. Politici wedijveren met elkaar om met de meest idiote maatregelen te komen, het is tegen elkaar opbieden.
    Over 5 jaar is half Nederland aan de bedelstaf en lijdt iedereen kou. Nu al kunnen bijna een miljoen mensen hun energie rekening amper betalen maar de klimaatgekte gaat maar door. De PVV en FvD willen in de provincie Overijsel nagaan wat de burgers extra kwijt zijn aan de klimaatmaatregelen maar zoals verwacht mag worden van de rest van de politiek haalde het alleszins redelijke voorstel het niet, de rest stemde tegen het voorstel. De mensen gaan pas ervaren wat voor ellende ze over zich heen gestort krijgen als ze het niet meer kunnen betalen, maar dan is het te laat.

    Een reactie posten