De energietransitie is in volle gang. Inmiddels zijn 26.000 woningen in Nederlands van het gas af, zo blijkt uit een inventarisatie door BNR. Maar het tempo is veel te laag om de klimaatdoelen te halen.
Anderhalf miljoen huizen
Het dit jaar gesloten klimaatakkoord bepaalt dat in de komende tien jaar anderhalf miljoen huizen en andere gebouwen aardgasvrij moeten worden, zodat in 2050 Nederland vrijwel klimaatneutraal zal zijn. Dat betekent dat er nog dertig jaren resteren om alle 8 miljoen gebouwen in Nederland van het gas af te krijgen. Inmiddels is dat bij 26.000 woningen gedaan. En dat is veel te weinig, zo blijkt uit een rondgang van BNR langs de netbeheerders Liander, Stedin, Enexis, Enduris en Coteq.
Onrealistisch
Onrealistisch
Want om de anderhalf miljoen woningen binnen tien jaar van het aardgas af te krijgen, zouden jaarlijks 200.000 woningen aangepast moeten worden. ‘Een onrealistische ambitie’, zegt Wim Zeiler, hoogleraar Installaties aan de TU Eindhoven tegen BNR. Hij vindt het onverstandig dat het kabinet zich eenzijdig richt op de aanleg van warmtepompen en -netten. Want volgens de hoogleraar neemt met de opwarming van de aardige juist de vraag naar koeling toe.
Honderd jaar
Ook Kornelis Blok, hoogleraar Energiesysteemanalyse aan de TU Delft, is ervan overtuigd dat we op deze manier de klimaatdoelen niet gaan halen. ‘In dit tempo gaat het nog zeker honderd jaar duren.’ Toch is hij optimistischer dan Zeiler. ‘We zijn nog maar net begonnen. Als iedereen z'n schouders eronder zet, kunnen we die 1,5 miljoen woningen aardgasvrij maken.’
Binnenlands Bestuur
0 reacties :
Een reactie posten