HENGELO/ LAAG-KEPPEL - Het massale verzet van inwoners van Bronckhorst tegen windmolens heeft effect. De windturbines van meer dan 200 meter hoog worden vrijwel zeker geschrapt uit het gemeentelijke plan om in 2030 energieneutraal te zijn.
Rick Aalbers
De twee grootste partijen in de raad, CDA (7 zetels) en Gemeentebelangen Bronckhorst (GBB, 6) zien de komst van de turbines niet zitten en willen een pas op de plaats. ,,Dat inwoners de windmolens niet willen is wel duidelijk. Daarom willen wij de mogelijkheid tot het plaatsen van windmolens uit de Routekaart Bronckhorst Energieneutraal 2030 halen”, zegt CDA-leider Wilko Pelgrom.
In die routekaart staat hoe Bronckhorst energieneutraal wil worden in 2030. Dat moet onder meer met zonnepanelen en energiebesparing, maar ook met twaalf windmolens van meer dan 200 meter hoog. Elke turbine zou genoeg stroom opwekken voor 2.000 huishoudens.
In die routekaart staat hoe Bronckhorst energieneutraal wil worden in 2030. Dat moet onder meer met zonnepanelen en energiebesparing, maar ook met twaalf windmolens van meer dan 200 meter hoog. Elke turbine zou genoeg stroom opwekken voor 2.000 huishoudens.
Volop verzet tegen windmolens
De afgelopen maanden was er veel verzet tegen deze windplannen. In Bronckhorst zijn drie actiegroepen actief en begin deze maand hielden honderden inwoners voor het gemeentehuis een lawaaiprotest tegen de bouwmogelijkheid voor windturbines.
Fractievoorzitter Han Pelgrom van GBB concludeert dat er geen enkel draagvlak is voor de windmolens. ,,Daarom willen wij dat ze uit de routekaart gehaald worden.
We moeten eerst het laaghangend fruit plukken: zoveel mogelijk besparen, isoleren, alle daken vol leggen met zonnepanelen. Pas daarna kunnen we praten over windmolens, als die daarna nog écht nodig zijn.”
Coalitiepartij GBB en oppositieleider CDA hebben met 13 van de 25 zetels een meerderheid in de raad, waardoor de molens zo goed als zeker geschrapt worden.
Maar ook coalitiepartner GroenLinks (3 zetels) wil de windplannen vooruit schuiven.
,,We merken de angst bij mensen voor windturbines en daar moeten wij naar luisteren”, zegt GroenLinks-leider Herman van Rooijen. ,,We moeten door met de ambitie, maar voorlopig zonder windmolens. Alhoewel ik denk dat we uiteindelijk niet zonder windenergie kunnen.”
Dat bevestigt Niels Joosten, kartrekker van het Gelders Energieakkoord. ,,Om de opgave te halen is alles nodig: besparing, zonnepanelen én windenergie.”
De gemeenteraad vergadert vanavond (19.30 uur) in het gemeentehuis in Hengelo over de Routekaart
Bronckhorst Energieneutraal 2030. Henk Mentink van actiecomité Op en Um ’t Hengelse Zand, die de discussie in het voorjaar aanzwengelde, kijkt daarnaar uit. ,,Wij hebben met onze protestacties gedaan wat gedaan moest worden. Ik vertrouw op een goede afloop.”
De Gelderlander
0 reacties :
Een reactie posten