Tientallen extra claims op komst na schadevergoedingen in windmolenzaak

Datum:
  • dinsdag 12 november 2019
  • in
  • Categorie: , ,
  • Tientallen extra claims op komst na schadevergoedingen in windmolenzaak
    Theo Teitsma 12-11-19, 


    Nu Rotterdam zeven inwoners van Geervliet een hogere vergoeding moet geven voor de windmolens die in hun buurt zijn neergezet, zullen ook tientallen andere inwoners van Geervliet en bewoners van Heenvliet een schadeclaim indienen. Dat verwacht advocaat Renata Königel. Zij kreeg voor elkaar dat haar cliënten meer geld krijgen dan Rotterdam wilde geven.

    De Raad van State oordeelde woensdag dat de gemeente Rotterdam ten onrechte de komst van de acht windmolens als 'maatschappelijk risico' beschouwde. Het is een aantasting van het woongenot van omwonenden en daarom wees de hoogste bestuursrechter vergoedingen toe die varieerden van 2700 tot 4300 euro, en in één geval 15.250 euro
    De bewoners stelden van meet af aan dat hun huizen minder waard zijn geworden door de plaatsing van de turbines op enkele honderden meters afstand.
    Nu de Raad van State daarin is meegegaan en vindt dat Rotterdam hogere vergoedingen moet betalen dan het van plan was, verwacht de advocaat van Den Hollander Advocaten in Middelharnis dat tientallen andere inwoners een verzoek om planschade zullen indienen.
    Proefzaken
    ,,Destijds hebben we ervoor gekozen zeven zaken aan te spannen om te kijken wat eruit rolt. Het waren als het ware proefzaken'', vertelt Königel.
    Mensen die binnen een straal van 600 meter van de windmolens wonen, hebben een schade die boven de drempel van het normale maatschap­pe­lij­ke risico uitkomt.

    Bij de gemeente Rotterdam liggen volgens haar sinds enkele jaren al veel aanvragen voor planschade. ,,Daarmee is nog niets gedaan, in afwachting van de uitspraak die de Raad van State nu gedaan heeft.''

    Daar komen de claims van inwoners die nog geen vergoeding vroegen bij. ,,Mensen die binnen een straal van 600 meter van de windmolens wonen, hebben een schade die boven de drempel van het normale maatschappelijke risico uitkomt'', aldus Königel. Deze mensen hebben volgens haar 'een grote kans dat ze ook een vergoeding ontvangen'.
    De advocaat zegt dat het tot 2 december mogelijk is planschade aan te vragen. Daarna verloopt de vijfjaarstermijn; dan is het langer dan vijf jaar geleden dat de turbines zijn neergezet.
    Planschade
    Mensen kunnen het aanvraagformulier voor planschade downloaden op de website van de gemeente Rotterdam en bij die gemeente indienen. Wel moeten ze 300 euro betalen om de aanvraag in behandeling te laten nemen.
    Dat zeven personen het voortouw namen, is nu voor de anderen een groot voordeel. ,,Zij zijn de helden die het aandurfden en wonnen'', zegt Königel.
    De gemeente Rotterdam kan niet tegen de uitspraak van de Raad van State in beroep gaan.
    AD
     

    0 reacties :

    Een reactie posten