Hollands Kroon - Bomen planten is
moeilijker te realiseren dan kappen.
Mike Deutekom 9-11-2019
1. Meer bomen in je leefomgeving is goed voor mens, dier en milieu. Bomen nemen CO2 op, bieden dieren voedsel en beschutting en het struweel werkt louterend op de menselijke geest. Dus waarom planten gemeenten niet meer bomen? moeilijker te realiseren dan kappen.
Mike Deutekom 9-11-2019
Er worden veel bomen gekapt
door gemeenten, onder meer vanwege de iepziekte. En dat terwijl er in de strijd tegen CO2 en stikstof juist meer bomen bij zouden moeten komen. Waarom planten gemeenten er niet veel meer?
door gemeenten, onder meer vanwege de iepziekte. En dat terwijl er in de strijd tegen CO2 en stikstof juist meer bomen bij zouden moeten komen. Waarom planten gemeenten er niet veel meer?
Dat is moeilijker dan gedacht. Zelfs in Hollands Kroon, in oppervlakte nummer vier van grootste gemeenten van Nederland, is er ’tekort ruimte’ om extra bomen aan te planten.
2. Huh? Tekort ruimte?
Hollands Kroon heeft een oppervlakte van 662 vierkante kilometer, waarvan 357 vierkante kilometer land. Daar moet je toch een paar bossen op kwijt kunnen? Nee dus. Niet alleen Hollands Kroon, maar ook andere gemeenten moeten goed zoeken naar nieuwe ruimte om bomen te kunnen planten. Een bos mag je niet zomaar aanleggen. Daar is vaak een bestemmingsplanwijziging voor nodig.
3. Dus als er bijvoorbeeld aan de rand van een plaats bedrijven zijn vertrokken en de parkeerplaats niet meer wordt gebruikt, mag de gemeente de straatklinkers van die parkeerplaats niet zomaar vervangen voor bomen en en ander groen?
Nee, daarvoor moet eerst de bestemming worden gewijzigd. En dat kan een langdurige en kostbare procedure vergen. Soms heeft de gemeente jaren nodig om een nieuw bestemmingsplan op te stellen voor een gebied en de hele bezwaar- en beroepsprocedure te doorlopen. Zeker als er omwonenden problemen hebben met zaken in het nieuwe bestemmingsplan en naar de rechter stappen, kan het lang duren. Voordat in het uiterste geval de Raad van State uitspraak heeft gedaan, is men jaren verder.
4. Oké, langs de wegen dan bijvoorbeeld?
In de bermen is vaak wel ruimte waar je veel bomen kwijt kunt. Ook dat valt tegen. Hoewel niet altijd zichtbaar, worden de bermen ook voor infrastructuur gebruikt. Gasleidingen, elektriciteitskabels, waterleiding, glasvezel, coax, er loopt van alles onder de grond langs de wegen. Daar mogen geen bomen worden geplant, aangezien de kans dan groot is dat de wortels de leidingen beschadigen.
5. Maar waar zijn dan wel snel en eenvoudig bomen te planten?
Een heel bos wordt misschien lastig, maar voor iedereen met een (ruime) tuin: plant daar een (paar) bomen. Zolang de buren er geen last van hebben is dat de snelste weg naar een groenere leefomgeving. Voor de aanleg van een zogeheten klimaatbos is toch echt de gemeente aan zet. Mike Deutekom Er worden veel bomen gekapt door gemeenten, onder meer vanwege de iepziekte. En dat terwijl er in de strijd tegen CO2 en stikstof juist meer bomen bij zouden moeten komen. Waarom planten gemeenten er niet veel meer?
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
Bomen planten is een probleem vanwege de ruimte maar windmolens plaatsen is geen probleem. Voor het bouwen van windmolens worden probleemloos bestemmingsplannen soms op zeer korte termijn aangepast maar voor de CO2 opvangende bomen kan bestemmingsplan wijziging een langdurige kwestie worden, begrijpt u het nog?
Een reactie posten