Holocaust-licht naar Den Helder; Schagen en Hollands Kroon doen niet mee aan landelijk monument

Datum:
  • donderdag 7 november 2019
  • in
  • Categorie: , ,

  • Den Helder krijgt een onderdeel van het landelijke lichtmonument ’Levenslicht’ ter nagedachtenis aan slachtoffers van de Holocaust. Schagen en Hollands Kroon voelen er niet voor.







    Holocaust-licht naar Den Helder; Schagen en Hollands Kroon doen niet mee aan landelijk monument
    Lichtjes op de landkaart van Nederland geven aan welke gemeenten zich al hebben aangemeld, waaronder Den Helder, Hoorn en Alkmaar.
    © Afbeelding Nationaal Comité 4 en 5 mei
    Het tijdelijke monument is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde en bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen. Een even groot aantal als het aantal mensen dat vanwege hun afkomst op transport werd gesteld. Daarbij gaat het om Joden en Sinti en Roma, twee zigeunervolken.
    De opzet is om in alle gemeenten waar slachtoffers woonden van 22 januari tot en met 2 februari een deel van het monument ten toon te stellen. Zo’n deel bestaat uit vijfhonderd granieten stenen, die behandeld zijn met fluorescerende inkt en een installatie met violet licht. Dankzij de lamp lichten de stenen een paar seconden op en doven ze weer, in het ritme van een ademhaling.
    Inmiddels doen er meer dan honderd gemeenten mee, zegt Marieke Papa van het comité. Hollands Kroon en Schagen staan net als Den Helder ook op de lijst van gemeenten die in aanmerking komen. Texel ontbreekt in de rij; de enkele Joodse gezinnen op het eiland ontkwamen aan deportatie naar de kampen.

    Eigen initiatieven

    Hollands Kroon ziet ervan af, zegt voorlichtster Noortje Slot. „We willen vanwege 75 jaar bevrijding initiatieven vanuit de eigen gemeenschap honoreren, zoals het opknappen van monumenten. Er is nog niets concreet besloten, maar er zijn al wel wat verzoeken binnen.”
    Ook Schagen doet niet mee. ,,Het sluit niet aan bij onze behoefte’’, verduidelijkt voorlichtster Ans Heijne. ,,We hebben al een permanent monument, de Stolpersteine. Dit is een tijdelijk monument en er zitten ook wat praktische haken en ogen aan.’’
    Deelname kost een gemeente tweeduizend euro. De stenen worden na afloop van de tentoonstelling eigendom van de gemeente, met het verzoek ze een vaste plaats te geven. Zoals in een park of bij het gemeentehuis of, volgens Joodse traditie, bij een al bestaand oorlogsmonument.
    Den Helder moet nog bekijken waar het lichtmonument wordt opgesteld. Het moet op advies van de organisatie een donkere plek zijn van minimaal zes bij zes meter, waar veel publiek langskomt. Ook de plek waar de stenen later naartoe verhuizen is nog niet vastgesteld.
    Daan Roosegaarde is een landelijk bekende innovatieve kunstenaar die veel met licht werkt. Hij maakte onder meer twee jaar geleden een lichtkunstwerk op de Afsluitdijk en ontwierp ook het lichtgevende fietspad bij Nuenen.

    Auschwitz

    ’Levenslicht’ wordt gemaakt ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding, 27 januari is jaarlijks de herdenkingsdag van de Holocaust. Op die dag werd het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. Dat kamp geldt als hét internationale symbool van de Holocaust.

    Noordhollands Dagblad







    0 reacties :

    Een reactie posten