Stikstof in duinen komt niet van Texel

Datum:
  • maandag 21 oktober 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • De stikstof die in de Texelse duinen neerdaalt, is waarschijnlijk niet afkomstig van de Texelse landbouw.


    Anja Roubos 21-10-2019
    Deze komt deels uit zee, via het rivierwater dat daarin terechtkomt, deels door de scheepvaart en deels uit Groot-Brittannië, met de op Texel overheersende westenwind. Diezelfde wind zorgt ervoor dat stikstof van Texel in de Waddenzee en Friesland terechtkomt. ,,Dat geldt voor heel Nederland: onze stikstof gaat naar Duitsland, Frankrijk en België. Die hoeveelheid is zelfs groter dan die wij uit het buitenland krijgen’’, zegt Erik van der Spek van Staatsbosbeheer.
    In een artikel in deze krant van zaterdag leek het alsof de uitspraak dat aan een schilderij van de schilder P.J. van Boxel te zien is dat het Texelse natuurgebied De Muy de afgelopen tachtig jaar is verruigd door stikstof van de landbouw, afkomstig is van Van der Spek. Dat is echter niet het geval. ,,Aan de schilderijen van Van Boxel zie je wat er sinds de jaren dertig veranderd is, dat is heel waardevol. In die periode heeft ook stikstof een rol gespeeld. Maar het is de vraag of je het verschil nu kunt aanwijzen’’, zegt Van der Spek. ,,Bij de ontwikkeling van de natuur spelen verschillende oorzaken een rol. Er is sprake van natuurlijke successie, waardoor in de loop der tijd bosjes ontstaan, en ook stikstof en het broeikaseffect spelen mee. Maar het is heel lastig om te zeggen wat precies waardoor komt. Het duinroosje groeit tegenwoordig veel hoger uit dan vroeger. Doordat soorten als gras gaan overheersen raak je een deel van de soortenrijkdom kwijt. Het gras groeit te hoog voor de duinviooltjes, waardoor er geen eten is voor de rupsen van de parelmoervlinders. Zo haken dingen in elkaar.’’
    Uit metingen blijkt dat in de duinen veel ammoniak, een stikstofverbinding uit onder andere mest, via de lucht terechtkomt. Landelijk gezien daalt er op Texel niet veel stikstof neer, maar omdat de duinen heel voedselarm zijn, is heel weinig extra stikstof al te veel, legt Van der Spek uit.
    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten