’Pensions voor arbeidsmigranten zijn gevaar voor koeien’ - melkveehouders vrezen vuil polderwater

Datum:
  • dinsdag 1 oktober 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • Ook melkveehouders in Moerbeek verzetten zich tegen een tweede logiesgebouw van bollenkweker Wit Flowerbulbs in deze buurtschap.



    Zij vrezen vervuiling van het oppervlaktewater door geneesmiddelen, anticonceptie en andere producten met chemicaliën.
    Het pension voor nog eens veertig arbeidsmigranten is al gebouwd, maar is nog niet in gebruik. Het pand staat er zonder vergunning. Het bedrijf is bezig met een - nieuwe - aanvraag. Buren maken bezwaar en hebben aangekondigd desnoods naar de Raad van State stappen, de hoogste bestuursrechter.
    Een van de veehouders is René Kea. Hij is bang voor besmetting van koeien door het drinken van verontreinigd slootwater. Moerbeek is niet aangesloten op het riool. De wooneenheden zullen via een IBA-systeem afwateren op een poldersloot.

    Drachtig

    Echtgenote Adrie Kea: „Een IBA kan veel chemische restanten niet volledig afbreken. Melk kan worden afgekeurd, koeien kunnen niet of moeilijk drachtig worden. Wetgeving om problemen te voorkomen is er niet en het waterschap kan pas achteraf ingrijpen.”
    Met het tweede woongebouw wil Wit Flowerbulbs het aantal buitenlandse medewerkers op zijn bedrijf verdubbelen tot tachtig, in Moerbeek verdeeld over twee locaties. De huisvesting veroorzaakt veel beroering in de gemeenschap.

    Bouwstop

    Veertien Moerbeker huishoudens strijden tegen het tweede project. Het lukte hen niet een bouwstop af te dwingen bij de rechter. „Maar we zetten door”, stelt Harold Lukas namens de bezwaarmakers. Tachtig arbeidsmigranten in een buurtschap van 120 inwoners vinden zij ’buiten proporties’.
    De kwestie ligt gevoelig in de kleine gemeenschap. De dorpsraad Haringhuizen-Moerbeek brandt zijn vingers er niet aan. Lukas: „Agrarische bedrijven op het platteland moeten volwaardig kunnen draaien, daar tornen wij niet aan. Maar de regels moeten correct worden toegepast, gemeente en bedrijf moeten serieus met omwonenden omgaan en belangen van buren moeten meetellen. Daar schort het aan.”

    ’Onvoorstelbaar’

    Harold Lukas (53) woont negentien jaar in Moerbeek en is directeur projectmanagement bij een bedrijf. De gang van zaken rond het tweede logiesbouw noemt hij ’onvoorstelbaar’. „De gemeente staat een agrarisch bedrijf een pension toe voor maximaal veertig personen.
    Hollands Kroon gaf Wit echter vergunning voor nog eens zo’n gebouw, bijna anderhalve kilometer verderop. De aanvraag was ingediend door een aparte BV van Wit. Deze BV richt zich officieel op vastgoed, is dus geen agrarisch bedrijf.”
    Deze gang van zaken noemt Lukas ’een voorbeeld van hoe gemeente en bedrijf opereren’. „Je kunt veel vraagtekens zetten. Als belanghebbenden worden omwonenden nauwelijks betrokken bij het proces. De gemeente informeert ons doorgaans laat of reageert pas na dreiging met een advocaat.”

    Illegaal

    Het nieuwe logiesgebouw op Moerbeek 6 staat er illegaal. Eind maart verleende de gemeente de bouwvergunning. In juli werd bekend dat die werd ingetrokken.
    Kweker Peter Wit: „Wij stonden dat toe om de gemeente te redden. Die had namelijk fouten gemaakt.” Het bedrijf werkt nu aan een nieuwe vergunning. Wit: „Dat kost meer tijd dan gedacht. Wij moeten nu ook aantonen dat het gebouw niet te veel stikstof veroorzaakt.”
    Hollands Kroon had vergund volgens een verkorte procedure, en dat mag niet van de rechtbank Noord-Holland. De gemeente wacht nu op aanvullende gegevens van Wit, bevestigt ambtenaar Noortje Slot.
    Er volgt daarna een nieuwe procedure. Dan kunnen opnieuw bezwaren worden ingediend. ,,En dat zal zeker gebeuren, al vinden wij het heel vervelend”, aldus Adrie Kea.

    Beperking

    De gemeenteraad besluit 8 oktober over nieuwe regels voor logiesgebouwen. Grote accommodaties moeten vooral op of bij een bedrijventerrein komen, maar mogen niet méér plaatsen tellen dan tien procent van het aantal inwoners van de dichtstbijzijnde kern.
    Noordhollands Dagblad 


    2 reacties :

    Anoniem zei

    "De gemeente staat een agrarisch bedrijf een pension toe voor maximaal veertig personen.
    Hollands Kroon gaf Wit echter vergunning voor nog eens zo’n gebouw".
    Even verderop in Wieringerwerf moet een gezin HUN woonhuis verlaten omdat het zogenaamd in strijd met het bestemmingsplan is.
    Nu de vrienden van wethouders Groot en Meskers meer logiesruimte nodig hebben is opeens alles mogelijk, bestemmingsplannen daar heeft de gemeente nu opeens niets mee te maken en moet de rechter maar uitkomst bieden. tref je een verkeerde rechter dan kunnen de plannen van de gemeente gewoon doorgaan.
    Ook nu blijkt weer dat de ambtenaren van de gemeente er weer een rotzooi van gemaakt hebben. Is niet erg want de burgers betalen de gerechtskosten voor het falen van het ambtelijk apparaat. Het zal Groot en Meskers een zorg zijn.

    Anoniem zei

    Hollands Kroon..............need i say more?

    Een reactie posten