Nergens in Noord-Holland werd in 2018 zoveel gft-afval ingezameld als in de gemeente Hollands Kroon.
Per inwoner werd daar 155,1 kilogram aan groente-, fruit- en tuinafval verzameld, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ruim voorbij het landelijk gemiddelde van 138 kilogram in niet-stedelijke gemeenten, waar meer huizen een tuin hebben. In zeer sterk stedelijke gemeenten ligt dit gemiddelde immers op 29 kilogram per inwoner.
Ook in de gemeente Schagen ligt de hoeveelheid ingezameld gft-afval met 140 kilogram per inwoner boven het landelijk moyenne. Den Helder is goed voor 91,7 kilogram per inwoner.
In de Noordkop is de gemeente Schagen koploper op het gebied van glasafval (23,4 kg per inwoner), gevolgd door Hollands Kroon (20,4) en Den Helder (18,1).
De hoeveelheid ingezameld oud papier ligt in de regio (net) onder het landelijk gemiddelde van niet-stedelijke gemeenten (68 kg per inwoner). Met 67,4 kilogram in Hollands Kroon en elf kilogram minder in Schagen. Per inwoner wordt er in het meer stedelijke Den Helder 49,4 kilometer opgehaald.
De totale hoeveelheid huishoudelijk afval nam in de drie gemeenten licht toe ten opzichte van 2017. In Den Helder was de afvalberg in 2018 bijna 516 kilogram per inwoner, ruim zeven kilogram meer dan een jaar eerder. In 2010 was het echter nog aanzienlijk meer: 568,9 kilogram.
Ook in Hollands Kroon was in een jaar tijd sprake van een kleine stijging van de totale hoeveelheid huishoudelijk afval: van 557,9 naar 562,1 kg. In Schagen ging het gemiddeld aantal afvalkilo’s met vier omhoog (van 572,2 naar 581,0).
Van de gemeente Texel zijn er geen afvalcijfers bekend.
Nederlandse gemeenten zamelden in 2018 8,5 miljard kilogram huishoudelijk afval in, 494 kilo per inwoner. Daarvan was 206 kilogram gemengd restafval en 288 kilogram gescheiden ingezameld afval. De inzameling van hout en textiel neemt sinds de afloop van de economische crisis toe.
Noordhollands Dagblad
4 reacties :
Als iedereen zoveel afval in 10 verschillende containers moet gooien; gaat dan ook de aanslag omlaag?
Zomaar een vraagje.
Ik ben er g.d v...... niet om het werk van de overheid te doen.
Bovendien is dit wel een verdienmodelletje want ze verkopen alle ingezamelde bakken.
Ze gaan het als het tegenzit straks per kilo afrekenen en hopen dat er zo nog minder wordt aangeleverd. Of zal dit te doen zijn om nog meer inkomsten te derven? Er niet van uitgaande dat de inwoners dan een voordeligere manier hanteren om van hun afval aftekomen.
Het is geweldig dat aparte inzamelen, maar waarom eigenlijk?
In Alkmaar bij HVC wordt alles verbrand en dan is er helemaal niets meer gescheiden. Of het vuilnis wordt verscheept naar China en dan daar verbrand.
Worden we niet massaal in de maling genomen?
In Italie steken ze het gewoon in de fik langs de kant van de weg.
Tony ( van de Sopranos) is er heel rijk mee geworden.
Een reactie posten