Denemarken geeft vergunning voor Nord Stream 2

Datum:
  • woensdag 30 oktober 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • Denemarken heeft goedkeuring gegeven voor de aanleg van de Nord Stream 2.

    30-10-2019

    Daarmee is het laatste obstakel voor deze nieuwe pijpleiding van Rusland naar Duitsland weggenomen. Deze pijpleiding zou eind dit jaar al in gebruik worden genomen, maar door het uitblijven van de benodigde vergunningen in Denemarken liep het project vertraging op.
    Met de Nord Stream 2 kan Rusland meer aardgas naar Europa exporteren. Deze loopt parallel aan de Nord Stream 1 pijpleiding en verdubbelt de capaciteit naar 110 miljard kubieke meter aardgas op jaarbasis. Het aardgas is bestemd voor verschillende Europese landen, waar de vraag naar energie nog steeds toeneemt.

    Nord Stream 2 bijna gereed

    Meer dan 87% van de nieuwe pijpleiding is de afgelopen jaren al aangelegd. Met de goedkeuring van Denemarken kan ook het laatste segment van 147 kilometer langs het Deense eiland Bornholm worden gelegd. Volgens een woordvoerder van het project zal dit nog enkele maanden in beslag nemen.
    Sinds 2017 heeft het bedrijf achter de Nord Stream 2 al drie verschillende routes voor de pijpleiding ingediend. De noordelijke route werd uiteindelijk afgewezen door de Deense energiemaatschappij, vanwege zorgen over de impact op het milieu en de scheepvaartroutes. Uiteindelijk heeft de Deense energiemaatschappij goedkeuring gegeven voor een route ten zuidoosten van het eiland.
    Vanuit diverse kanten is er de afgelopen jaren druk uitgeoefend op Denemarken. De Amerikaanse regering heeft op meerdere momenten kritiek geuit op de pijpleiding. De VS hebben zich vorig jaar al openlijk uitgesproken, omdat deze pijpleiding Europa nog afhankelijker maakt van energie uit Rusland. Ze stuurden zelfs een diplomaat naar Denemarken om het Amerikaanse standpunt duidelijk te maken.
    Ook in andere landen is er veel weerstand tegen het project, bijvoorbeeld in de Baltische staten en in Oekraïne. Bestaande pijpleidingen van Rusland naar Europa lopen door het grondgebied van deze landen, waarvoor ze financiële compensatie krijgen. Ook geeft het deze landen een betere onderhandelingspositie ten opzichte van Rusland.
    Met de komst van de Nord Stream 2 wordt Rusland minder afhankelijk van deze landen en kan ze rechtstreeks met Duitsland zaken doen. Dat kan tot gevolg hebben dat deze landen een lagere vergoeding krijgen. Oekraïne en Rusland moeten voor het einde van dit jaar nieuwe afspraken maken over de aardgaslevering. Deze gesprekken verlopen moeizaam door de slechte relatie tussen beide landen.
    Route van de Nord Stream 2 (Bron: Gazprom)


    Geotrendlines





    0 reacties :

    Een reactie posten