DEN HAAG - Geen halvering van de veestapel, zo lang zij minister van landbouw is.
2-10-2019
Carola Schouten deed gisteren duizenden boeren op het Malieveld die belofte. Maar of ze zich aan die belofte zal houden, daar twijfelen de actievoerders aan.
„Ik ben júllie minister van landbouw”, zei de ChristenUnie-politicus toen ze op het podium op het Malieveld het woord kreeg. En: „Ik zag een foto van trekkers op de veerboot uit Texel. Een práchtig gezicht. Vandaag kan in Den Haag niemand meer om de boeren heen. Ik zie dat jullie keihard werken. Elke dag, in de stallen, op de akkers, in de kassen en op de kotters. Er moet meer waardering komen voor jullie werk. Waardering van de overheid, van de samenleving en van de politiek.”
Mooie woorden, zegt Elsemieke van der Ham (22) uit Wassenaar: „Maar ik weet niet of ik er vertrouwen in heb, dat het beter wordt voor ons. Minister Schouten kan hier op het podium van alles beloven. Maar kan ze het ook waar maken? Dat is niet zo makkelijk als de Tweede Kamer nee zegt.”
Ze bestiert samen met haar vader een middelgrote melkveehouderij en wil uiteindelijk het bedrijf overnemen. „Mijn opa is hier begonnen. Je groeit er mee op, het zit in je bloed”, zegt ze. „Ik wil dat niet kwijt.” De jonge boerin reed ’s ochtends vroeg op de trekker naar Voorschoten. Daar verzamelden zich tweehonderd boeren die vervolgens over de A44 naar het Malieveld probeerden te komen. Ze werden eerst tegengehouden, maar mochten uiteindelijk door. „Probeer ons maar eens tegen te houden. Die trekkers zijn groot”, zegt ze lachend. Vervolgens serieus: „We komen niet om te vechten of rotzooi te trappen.”
Van der Ham hoopt op meer respect voor de boeren. „Dat is er totaal niet. Dat zag ik toen we hier naar toe kwamen ook al op de snelweg. Automobilisten die er op allerlei manieren tussen probeerden te glippen, terwijl wij voor het eerst in 30 jaar met een boodschap naar Den Haag kwamen.”
Uitgejouwd
Omgekeerd hadden de duizenden boeren op het Malieveld weinig respect voor de Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks). De eerste pleitte onlangs voor halvering van de veestapel om de stikstofuitstoot te verminderen, een plan dat veel kwaad bloed zette. En de laatste twitterde ’s ochtends nog dat hij de boosheid van de boeren begreep maar dat het systeem van de bio-industrie failliet is en dat het tijd is voor minder dieren in Nederland. De twee politici werden uitgejouwd, de boeren staken middelvingers in de lucht en gingen met de rug naar het podium staan. En er klonken harde knallen van zwaar vuurwerk. Sieta van Keimpema, actiewoordvoerder namens de sector veehouderij, kreeg vanaf het veld veel bijval.„Het is niet eerlijk dat het stikstofprobleem bij ons wordt neergelegd, terwijl de grootste vervuilers niet worden aangepakt”, zei ze. Ze stelde ook een ultimatum: ze wil dat het kabinet binnen vier weken met een zinnig voorstel komen om de boeren tegemoet te komen.„Mocht er nou geen zinnig woord uit Den Haag komen, dan zullen we ze eens een poepie laten ruiken.”
Dat klinkt als dreigende taal, maar gisteren bleven de actievoerende boeren vooral vriendelijk. Al namen ze er overduidelijk geen genoegen mee dat er van de Haagse burgemeester Krikke maar 75 trekkers op het Malieveld mochten staan. Het werden er uiteindelijk honderden, die het ADO stadion en het Scheveningse strand voorbij reden. De Haagse binnenstad stond compleet vast vanwege de grote toestroom aan landbouwvoertuigen. „Ik wist niet dat ze zo groot waren”, zegt een keurige geklede oudere Haagse heer, die met zijn fiets aan de hand over het veld wandelt. Hij vindt het prachtig, even ’trekkers kieken’.
„Een machtig mooi gezicht”, vindt ook Luuk (25) uit de Haarlemmermeer. Hij heeft zich in een bakje omhoog laten brengen om een overzichtsfoto te maken. Hij is bedrijfsleider van een groot agrarisch bedrijf. „Dat we duurzaam moeten produceren is niet het probleem. Dat willen we best. Het probleem is dat de mensen er wel voor moeten willen betalen. Wij hebben dit jaar ’planet proof’ geteeld. Die uien liggen nu in de schuur, we krijgen er niet meer voor dan voor gewone uien. Dat is zuur.”
Hij is met een groep van 55 boeren uit de Haarlemmermeer naar Den Haag gereden. Ze waren zo ongeveer de eersten die het Malieveld op reden. Aan het einde van de middag werd het nog een behoorlijke klus om het veld weer leeg te krijgen: zware machines en mannen en vrouwen op klompen gingen tegelijk. „Het ziet er link uit, maar we laten het maar”, zegt een beveiliger. „Doe boeren weten gelukkig wel wat kan en wat niet kan.”
Noordhollands Dagblad
________________________________________
Minister zit door boeren in spagaat
DEN HAAG Minister Carola Schouten (Landbouw) zit in een spagaat.
2-10-2019
Enerzijds probeert de minister de boeren aan haar kant te krijgen, anderzijds onderhandelt ze deze week over de aanpak van de stikstofcrisis.
In het advies van oud-minister Remkes staan opnieuw plannen om de veestapel te verkleinen, al dan niet met zachte hand. De minister zegt dat ze niet zal meewerken aan halvering van de veestapel.
Binnen de regeringscoalitie zit niet iedereen op een lijn. Voor D66 en ChristenUnie weegt de natuur zwaar. Voor de VVD is de economie en het wegverkeer belangrijk. Tegelijkertijd willen VVD en CU de boeren niet in de steek laten; deze beroepsgroep is traditioneel vertegenwoordigd bij deze partijen.
Dat geldt al helemaal voor het CDA. Bijna de hele fractie is te vinden op het Malieveld. De pijlen zijn openlijk gericht op D66. Een christendemocraat verwoordde het vorige week al in de wandelgangen: „D66 heeft na de uitspraak over halvering van de veestapel alle krediet verloren.”
Bijna alle politieke partijen laten zich zien op het Malieveld, waar ze eerbiedig spreken van respect voor ’onze boeren’. Vooral de omhelzing door coalitiepartijen VVD, CDA en CU valt op. Zij onderhandelen met D66 over de aanpak van de stikstofcrisis. Er is niemand in de coalitie die durft te stellen dat het probleem oplosbaar is zonder de veestapel te beperken.
Na het boerenprotest staat één ding vast: de boeren zitten aan tafel bij alle gesprekken over de stikstofcrisis. Misschien niet fysiek, maar in elk geval in de hoofden van onderhandelende politici.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten