Annemarie de Jong 27-9-2019
Medewerkers van een broccolibedrijf uit West-Friesland zijn onbeschermd blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen.
Dit blijkt uit beelden gemaakt in het voorjaar van 2017, 2018 en 2019, in het bezit van onderzoeksprogramma Zembla.
Op de beelden is te zien dat medewerkers onbeschermd op een akker werken terwijl er wordt gespoten met gewasbeschermingsmiddelen. „Ze dragen geen kapjes, maskers of handschoenen. Daarna leggen ze doek over het gewas heen. De kans is groot dat dit nog nat is van het gif. Dat is gewoon foute boel, tegen alle regels”, zegt programmamaker Ton van der Ham, die al acht jaar onderzoek doet naar de risico’s van landbouwgif.
„Het gif waait ook alle kanten op, terwijl spuiten boven windkracht drie verboden is. De teler spuit ook recht boven een aangrenzende sloot. Dat is een absolute doodzonde.”
Babyluiers
Opvallend is dat de spuitboom - de ’armen’ van de spuitmachine - te hoog staat afgesteld. Dat veroorzaakt extra ’drift’ (verwaaiing). Van der Ham wijst op het risico voor omwonenden. „Bestrijdingsmiddelen bereiken ook de woningen en worden zelfs aangetroffen in babyluiers, zoals we eerder hebben aangetoond.”
FNV-bestuurder Jeroen Brandenburg reageert volgens Zembla ontzet op de beelden. „Ik vind dit als vakbondsman echt schokkend. Er wordt gewoon doorgewerkt terwijl je eigenlijk niet mag werken tijdens het spuiten. Zeker in dit deel van West-Friesland werken veel arbeidsmigranten. Die weten niet waar ze zich moeten melden. Er zijn taalproblemen. Dit is gewoon geen manier van doen.”
Volgens Brandenburg moet er beter worden gehandhaafd door de Inspectie SZW. „Als de werkgever de ruimte proeft dit gewoon te doen, moeten er inspecteurs bijkomen om dit te handhaven.” De Inspectie SZW, die controleert op arbeidsveiligheid, kreeg in 2018 één melding over de betrokken teler en stuurde hem een waarschuwingsbrief. Maar de beelden tonen aan dat in het voorjaar van 2019 opnieuw is gespoten terwijl er medewerkers op het land liepen. De Inspectie voerde in 2019 geen controle uit op deze akker.
Pakkans
De Inspectie SZW geeft volgens Zembla toe dat handhaving lastig is en de pakkans klein. „Omdat de kans relatief klein is om op het juiste moment te controleren op het gebruik van bestrijdingsmiddelen, is het van groot belang dat misstanden bij ons gemeld worden.”
De Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2018 894 inspecties uitgevoerd op de naleving van de regelgeving rond gewasbeschermingsmiddelen. Voor 137 overtredingen is een boete uitgedeeld.
Niels Zuurbier, bestuurder van de land- en tuinbouworganisatie LTO, is geschokt: „Fouter dan dit kun je het niet doen. Een schande voor de sector.” Meer boeren zouden zich niet aan de regels houden. „Je hoort mij absoluut niet zeggen dat dit een eenling is in de woestijn”, meldt de bestuurder.
Op verzoek van de betrokken teler en loonwerker die in beeld komen, vermeldt Zembla niet hun namen. De teler wil niet reageren.
De loonwerker laat de programmamakers weten dat het de ’verantwoordelijkheid van de teler is ervoor te zorgen dat er geen personeel op het land aanwezig is’. „Soms lopen er wel mensen rond. Eigenlijk moet ik die dan wegsturen. Dat is in het verleden niet altijd gebeurd.”
Volgens instructeur Klaas Meijaard, die cursussen geeft aan land- en tuinbouwers die een spuitlicentie willen halen, gaat het hier niet om een incident. ,,Ik zie het nog veel te veel.”
Klompen
Hoogleraar Toxicologie Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht is verbijsterd. ,,Iedere boer kan op zijn klompen aanvoelen dat dit niet veilig is.”
Hij wijst op het risico voor omwonenden. „Wat je hier ziet, is niets anders dan een hele intense verspreiding van bestrijdingsmiddelen. Een boer kan zich daartegen wapenen, hij kan een overall aantrekken, ervoor zorgen dat het niet op zijn huid komt, dat hij het niet inademt. Voor omwonenden is het heel anders.” Ton van der Ham van Zembla hoopt dat de politiek in actie komt. „De regels worden niet nageleefd en de overheid let onvoldoende op. Ik merk dat wij als journalisten nieuwsgieriger zijn dan het bevoegd gezag. De politiek kan dit niet meer negeren.”
Jim Blom maakte het beeldmateriaal. Zijn boerderij ligt naast het perceel van de broccoli-teler. Bloms vader overleed in 2017 aan de ziekte van Parkinson. Zembla besteedde in de uitzending van 19 september aandacht aan het risico op parkinson als gevolg van blootstelling aan bestrijdingsmiddelen in de Nederlandse landbouw. Deskundigen pleiten voor meer onderzoek naar de risico’s. De beelden zijn te zien op de site van Zembla:
https://www.bnnvara.nl/zembla.
Noordhollands Dagblad
___________________________________
Zie: Dossier Bestrijdingsmiddelen
28-9-2019
0 reacties :
Een reactie posten