SCHAGEN - Of er een ratten of -muizenplaag komt of niet, hebben inwoners van de Kop van Noord-Holland zelf in de hand.
Susanne Rijnja 19-8-2019
Vanaf 2023 mogen burgers niet langer binnenshuis zelf chemische middelen gebruiken om muizen en ratten te bestrijden. Buitenshuis was het gebruik van gif al verboden. Na ingang van deze maatregel stevent Nederland af op een ongekende ratten- en muizenplaag, verwacht het Kennis- en adviescentrum Dierenplagen.
Ratten- en muizenoverlast, zijn dat niet een voornamelijk stedelijke problemen? „Grote steden hebben er wel meer last van, komt hoofdzakelijk toch door vervuiling. Daar zwerft vaak meer afval op straat”, zegt Fons Baardman van A. Baardman Ongediertebestrijding uit Sint Maartensvlotbrug. Hij ziet de populatie knagers groeien. „Er gebeurt preventief te weinig. Hier zie je dat er op boerderijen met dieren steeds meer ratten komen, in de woonomgeving van bijvoorbeeld Schagen juist meer muizen.”
Dat er een totaalverbod op gif komt ’vraagt wel een beetje om problemen’, vertelt Baardman. „Op het platteland weten boeren vaak wel raad met de ratten en muizen, maar anderen niet altijd.”
Baardman verwacht dan zijn taak binnen het beheersen van ongedierte zal veranderen. „Eigenlijk krijg je als bestrijder meer een adviserende taak. Dat je een inspectie uitvoert wanneer mensen een rattenprobleem hebben en daarna aangeeft wat er moet gebeuren. Het schoonhouden van je omgeving, weinig spullen buiten in opslag zetten, de vogels buiten niet voeren, dat soort dingen. Als men dat doet en het dan nog aanhoudt, dan kunnen wij als bedrijf toestemming aanvragen bij het rijk om met gif te bestrijden.”
Explosies
Volgens de woordvoerders van de vier Noordkop-gemeenten valt het op het moment mee met de overlast van de knaagdieren. Linda Dinkelman van de gemeente Texel: „Het valt dit jaar tot nu toe erg mee, maar het seizoen moet er ook nog aankomen.” Wanneer het kouder wordt, gaan muizen en ratten weer op zoek naar een warme schuilplaats in onze bedrijfspanden en huizen.
De gemeenten werken voornamelijk met vallen en klemmen om het ongedierte te bestrijden. Alleen de gemeente Texel hanteert sinds 2016 een andere methode voor de bruine rat: explosieven.
Dinkelman: „Een soort gas dat een ontploffing teweeg brengt. Door de druk die ontstaat zijn ze in één keer dood. Dat is diervriendelijker, de tunnels zijn ook gelijk weg en daardoor zijn de ratten ook gelijk begraven.” Gif wordt door gemeenten niet gebruikt of tot een minimum beperkt.
HVC gaat over de ongediertebestrijding in Hollands Kroon. Woordvoerster Annemiek Meijer kan nog niks zeggen over een eventuele plaag. „Dat is puur speculeren. Maar mensen moeten wel weten dat zij zelf preventief kunnen doen, zoals afvaloverlast beperken.”
Noordhollands Dagblad
3 reacties :
Gelukkig, de Regering met in hun kielzog de media hebben weer een nieuwe zondvloed ontdekt, nu moet het ongedierte het einde van onze beschaving in luiden. Wat zullen ze morgen weer eens verzinnen om het werkelijke probleem, HET MIGRATIE PROBLEEM, te verbergen?
Even terug was er een rattenplaag aan de Ontmoeting in Anna Paulowna, nu verplaats naar omgeving winkelcentrum/ kerkje schijnt het. Waren ook nog verschillende soorten. Weten ze bij HVC niets van?
Het barst in onze omgeving van de ratten, we zien ze zwemmen in de Van Ewijcksvaart en het Amstelmeer.
Dat is ook niet zo vreemd met een graandrogerij midden in het dorpje Van Ewijcksluis die nogal wat ratten en andere dieren aantrekt.
Een reactie posten