Helderse havenomzet uit olie en gas neemt af na 2024

Datum:
  • zaterdag 24 augustus 2019
  • in
  • Categorie: , ,
  • Nieuw werk in de vorm van windenergie op zee kan voor de Helderse haven niet snel genoeg beginnen.


    Arie Booy 24-8-2019
    Momenteel is de dienstverlening aan de olie- en gaswinning nog de kurk waarop de haven drijft. Maar volgens een rapport dat de gemeente door KPMG heeft laten maken, neemt de omzet voor het zoeken naar en het winnen van fossiele brandstoffen na 2024 af.
    KPMG onderzocht de financiële vooruitzichten van Port of Den Helder omdat de gemeente 17,4 miljoen euro gaat investeren in het onderhoud van de haven.
    Hoewel de omzet uit olie en gas over vijf jaar zal afnemen verwachten de makers van het rapport wel meer omzet uit dienstverlening bij het ontmantelen van platforms op zee. ’De belangrijkste kans op omzetgroei’, schrijven ze, ’ligt voor het havenbedrijf in de ontwikkeling van offshore wind. Het realiseren van extra kaderuimte voor zeeschepen is dan noodzakelijk’.

    Grote klus

    Voorwaarde voor de investering die de gemeente gaat doen, was het in kaart brengen van het havenonderhoud dat de komende jaren vereist is. ,,Dat was een grote klus”, stelt directeur Jacoba Bolderheij van de Port: ,,In 2013 is ons bedrijf verzelfstandigd met een omvangrijke beheer- en onderhoudsopgave: de zeehaven, de binnenhaven, Westoever, Oostoever, Kooypunt, Kooyhaven, en de publieke infrastructuur zoals Zeedoksluis, de Van Kinsbergenbrug en de Oostoeverbrug.”
    ,,Gebleken is dat het onderhoud van de haven niet vanuit havenopbrengsten is te betalen. Het heeft daarbij zeker niet geholpen dat rond 2015 de offshoremarkt is ingezakt.”
    Nu is volgens haar het onderhoud in de greep: ,,We kunnen ver vooruitkijken; wanneer wat aan onderhoud toe is en welke kosten hiermee gemoeid zijn. Er staan zeer grote onderhoudsprojecten voor de deur, zoals de renovatie van de Zeedoksluis en de Van Kinsbergenbrug, het baggeren van de zeehaven en de vervanging van de kade van het Nieuwe Werk. Ik ben ontzettend blij met het raadsvoorstel over de financiële bijdrage in het onderhoud van de haven. Dit besluit is voor Port of Den Helder een essentiële stap in haar nog relatief korte bestaan sinds de verzelfstandiging”, zegt Bolderheij.
    De gemeenteraad moet nog met het voorstel instemmen, maar de coalitie is gebaseerd op een grote meerderheid in de raad. In de praktijk komt het neer op een bedrag van een miljoen euro per jaar voor de komende twee decennia. Het wordt een vaste begrotingspost.
    Noordhollands Dagblad



    1 reacties :

    Anoniem zei

    De Helderse haven wil dus profiteren van feit dat de Noordzee wordt omgezet in een industrieterrein waarbij de natuur vernietigd wordt en de oorspronkelijke gebruikers, bijvoorbeeld de voedsel voorziening vanuit de visserij, onmogelijk wordt gemaakt.

    Een reactie posten