Datacenters Wieringermeer zorgen voor zware belasting energienetwerk

Datum:
  • donderdag 1 augustus 2019
  • in
  • Categorie: , , ,
  • MIDDENMEER – Dit blijkt uit een lijvig rapport over de energie-infrastructuur in Noord-Holland.


    31-7-2019

    Uit het rapport komt naar voren dat het energienetwerk in Noord-Holland niet aan de toekomstige vraag van energie van datacenters kan voldoen.
    Datacenters zoals in de Wieringermeer, kennen een hoog stroomverbruik en hebben door de snelle ontwikkelingen in het recente verleden al tot problemen  met netbelasting geleid, met name in de gemeente Haarlemmermeer waar ook een energieslurper als Schiphol is gelegen.
    Datacenters die vandaag de dag worden ontwikkeld kennen een typisch vermogen in de orde van 100 MW(MegaWatt), wat een significante belasting voor het lokale elektriciteitsnetwerk met zich meebrengt, blijkt uit rapport.
    Met de komst van nog meer datacenters naar de Wieringermeer, Hollands Kroon staat hier niet afwijzend tegenover, zal de druk op het energienetwerk enkel nog meer toenemen. Dat juist datacenters bij elkaars nabijheid worden gebouwd komt o.a. door de aansluitmogelijkheden op de communicatienetwerken. Zo heeft Agriport A7 zeer snelle rechtstreekse verbindingen naar o.a. het AMS-IX in Amsterdam dat als internetknooppunt van Europa wordt gezien.
    in de z.g.n Position Paper van 7 december 2018 valt te lezen dat de bestaande hyperscale-locaties in Middenmeer verder dient te worden gefaciliteerd in hun uitbreiding en opgenomen data-, energie, – en warmtenetwerken. Nieuwe locaties zijn pas aan de orde als  vestiging op eerder genoemde locaties op bezwaren stuit.
    In een scenarioanalyse voor Middenmeer tot 2035 ten behoeve van een economische impact studie presenteert Digital Gateway to Europe een drietal scenario’s waarbij respectievelijk 
    1) de voorgenomen hyperscale investeringen van Microsoft worden gerealiseerd tot 2021 (totaal 211MW);
    2) aanvullend Microsoft met 15 ha uitbreidt en nog 72 ha aan andere hyperscales wordt gealloceerd (totaal 708 MW, bij gelijkblijvende MW/ha verhouding) en 
    3) aanvullend nog 80.000 m2 aan vloeroppervlak wordt ontwikkeld (totaal 944 MW, bij gelijkblijvende MW/m2 verhouding), blijkt verder uit het rapport.
    Het rapport gaat er verder vanuit dat na 2030 er een afvlakking gaat komen omdat andere hyperscale-locaties in NW-Europa zich sterk gaan ontwikkelen.

    Medemblik Actueel.




    2 reacties :

    Sam Kooy zei

    Oplossing: Gas gaat er toch uit ? Dus kolencentrales bouwen. Weet je wel vriend Meskers !

    Anoniem zei

    Wethouder Theo Meskers gaat er hoogst persoonlijk voor zorgen dat de burgers de dupe worden van het mega stroomverbruik van de datacenters.
    Immers door het hoge stroomverbruik kan het netwerk de piekspanningen niet meer aan, dus de burgers draaien op voor het vernieuwen van de elektra infrastructuur en dat wordt een zeer dure grap Theo. Of het je ook maar iets kan schelen waag ik te betwijfelen en zo lang ruim 20% van de kiezers nog VVD stemt zal er geen verandering in komen.

    Een reactie posten