Amsterdam - Even dreigde een nationale afvalcrisis.
De oplossing is nu in de hele regio voelbaar.
Frans van den Berg 10-8-2019
Bij het Afval Energie Bedrijf Amsterdam (AEB)wordt met man en macht gewerkt om de verbrandingsovens op te knappen. Het is echter nog onduidelijk of voor het eind van het jaar, wanneer het elders (Wieringermeer, Lelystad en Nauerna) storten van bedrijfsafval afloopt, weer minimaal vier ovens in bedrijf zijn.
Vier van de zes verbrandingsinstallaties werden eind juni stilgelegd. Dat veroorzaakte een nationale afvalcrisis.
In Nederland staan elf afvalverbrandingsinstallaties. In totaal ging daar vorig jaar 7.627.000 ton afval van huishoudens en bedrijven in de ovens. Amsterdam is de grootste verwerker met zestien procent van de capaciteit. Die 1,4 miljoen ton bestaat uit 392.000 ton huishoudelijk afval uit Nederland, 560.000 ton bedrijfsafval uit Nederland, 98.000 ton rioolzuiveringsslib en 350.000 ton huishoudelijk afval uit het Verenigd Koninkrijk.
In de Randstad staan verder afvalovens in Alkmaar, Rotterdam en Dordrecht.
De AEB wordt al lange tijd geplaagd door problemen.
De technische staat van de verbrandingsinstallaties is slecht. Mede daardoor kon de veiligheid voor de ruim vierhonderd medewerkers niet worden gegarandeerd, zo stelde de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.
De toezichthouder had het bedrijf begin 2018 al onder verscherpt toezicht geplaatst, maar sindsdien was er te weinig gedaan om de problemen op te lossen. Even dreigde een faillissement, maar met een sluiting van de centrale zou heel Nederland een groot probleem hebben. Net zoals 25.000 huishoudens en 300 bedrijven die afhankelijk zijn van de warmte die de centrale produceert.
Het Amsterdamse gemeentebestuur (mede-eigenaar) en de banken zegden samen 16 miljoen euro steun toe. „Er is een verbeterplan dat momenteel wordt uitgevoerd op de twee in bedrijf zijnde verbrandingslijnen. Daarnaast vinden revisiewerkzaamheden plaats op de vier lijnen die momenteel niet in bedrijf zijn. De verwachting is dat het uitvoeren zes tot negen maanden gaat duren”, laat AEB woordvoerder Kees Verhagen weten.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten