De tienduizenden branden in het Amazone gebied hebben de aandacht getrokken van tal van politici, klimaatactivisten en beroemdheden.
29-8-2019
Die blijken alleen in de veel gevallen nepinformatie te verspreiden in de vorm van niet kloppende feiten en jaren oude foto’s. Ook de claim dat de Amazone ‘de longen van de Aarde’ zijn klopt van geen kant, zo bevestigt Dan Nepstad, een van ’s werelds grootste Amazone experts.
Onder meer de Franse president Emanuel Macron en stervoetballer Cristiano Ronaldo twitterden dat het regenwoud in het Amazone gebied 20% van de zuurstof van onze planeet produceren. ‘Het is onze verantwoordelijkheid de planeet te redden,’ vond Ronaldo. Macron schreef dat ‘ons huis letterlijk in brand staat… Dit is een internationale crisis.’
De branden zijn weliswaar zorgwekkend, maar de meeste foto’s waren daar van, en zelfs niet in de Amazone genomen, aldus Forbes. De door miljoenen volgelingen geretweete foto’s van Ronaldo stammen uit 2013 en waren in het zuiden van Brazilië genomen. De foto die Macron en acteur Leonardo DiCaprio deelden is meer dan 20 jaar oud, en de foto die Madonna en Jaden Smith de wereld instuurden zelfs meer dan 30 jaar. Sommige celebrities plaatsten foto’s uit Montana, India en Zweden.
Longen van de aarde en recordbranden? ‘Kletspraat’
Afgelopen vrijdag bevestigde de New York Times zowaar dat de branden ‘niet worden veroorzaakt door klimaatverandering’, en dat de Amazone ‘niet de longen van de wereld zijn.’ Dan Nepstad, een van ’s werelds grootste Amazone experts, noemde die bewering zelfs ‘bullsh*t. Dit wordt niet door de wetenschap ondersteund. De Amazone produceert veel zuurstof, maar het gebruikt door ademhaling dezelfde hoeveelheid zuurstof. Het is dus kletspraat.’
Ook de in Nederland constant herhaalde claim dat we met recordbranden te maken hebben is onzin. Een verslaggever had het zelfs over de ergste branden in 20.000 jaar. Nepstad verwees ook dit naar het rijk der fabelen. Het aantal branden is volgens hem maar 7% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Sinds 1999 woedden er in 9 jaren (veel) ergere branden dan nu.
Er zijn ook echte foto’s van de huidige branden, maar die zijn lang zo spectaculair niet. Het is desondanks zorgwekkend te zien dat zulke grote oppervlakken bos verdwijnen. Hoewel de natuur zichzelf herstelt, verdwijnen de meeste bomen permanent omdat ze worden gekapt voor landbouw en mijnwinning.
De Braziliaanse president Bolsonaro zet inmiddels het leger in om de branden te bestrijden. De Italiaanse astronaut Luca Parmitano twitterde foto’s waarop vanuit de ruimte is te zien hoe de rook van de branden zich over duizenden kilometers uitstrekt.
Xander
0 reacties :
Een reactie posten