Hollands Kroon - Vijftig vrachtwagens kunnen vanaf medio 2021 rijden op waterstof uit de Noordkop.
Ed Dekker 3-7-2019
Een van de 99 molens in het Windpark Wieringermeer begint over twee jaar met de productie van deze brandstof. Een turbine die waterstof produceert, dat bestaat nog nergens ter wereld.
Het Alkmaarse waterstofbedrijf Hygro start volgend jaar juni met de bouw van een waterstofmolen. Die komt langs de Hoekvaart bij de Zuiderkwelweg, net ten zuiden van Kreileroord. Deze turbine wordt onderdeel van het ECN-testpark in de Wieringermeer.
Hygro huurt de locatie van ECN Wind Energy Facilities. Het testpark zal bestaan uit zeventien windmolens, behorend bij het nieuwe Windpark. Van de zeventien stuks staan er nu twaalf. Eind 2020 zal het testpark - aan weerszijden van de Schervenweg - zijn voltooid.
Groeien
De Hygro-molen begint met een productie van 150.000 kilo waterstof per jaar, stelt directeur Hugo Groenemans. Een ’gemiddelde’ vrachtwagen kan jaarlijks rijden op drieduizend kilo. De jaarproductie kan volgens Groenemans groeien naar 300.000 kilo. ,,Dat is vooral afhankelijk van de vraag.” De turbine krijgt een vermogen van 4,8 megawatt. Een deel van de opgewekte energie wordt verkocht als elektriciteit.
Voor de productie van waterstof wordt de molen voorzien van elektrolyse technologie. De waterstof wordt op hoge druk gebracht en vervoerd naar tankstations. Als eerste wordt dat het NXT-tankstation van GP Groot op het Alkmaarse bedrijventerrein Boekelermeer.
Den Oever
Het bedrijf GP Groot in Alkmaar heeft ook plannen voor verkoop in Westzaan en Haarlem. Oliehandelaar Avia Marees oriënteert zich op de verkoop van waterstof op tankstations in Den Helder, Den Oever, De Stolpen en Hoorn, aldus directeur Dirk Jan Marees. Vanuit Kolhorn exploiteert Avia Marees veertig tankstations in Noord-Holland en Friesland.
Na ’Wieringermeer’ hoopt Hygro op meer plekken een waterstofmolen te bouwen. Groenemans: ,,We zijn bezig met zo’n honderd locaties. Een tiental in Nederland, de overige in onder andere België, Duitsland en de Verenigde Staten.”
De waterstof uit de Kop van Noord-Holland zal later via het aardgasnet vloeien naar tankstations, verwacht Hugo Groenemans. ,,Maar niet binnen vijf jaar. Technisch kan het, maar er is een wetswijziging nodig.”
ECN is blij met het project van Hygro in het testpark. ,,Het gaat om een nieuwe ontwikkeling die wij graag faciliteren”, zegt directeur Luc Rademakers van ECN Wind Energy Facilities. Het ECN-testpark rond de Schervenweg tussen Wieringerwerf en Kreileroord is in tweeën verdeeld.
Agrariërs
Acht van de zeventien molens dienen voor eigen onderzoek. Ze zijn gezamenlijk eigendom van ECN en agrariërs uit de directe omgeving. Er zijn 27 vennoten.
De eerste van de huidige acht Vesta-turbines is gebouwd in 2011. Het achttal is een investering van dertig miljoen euro. Deze molens zullen er vijftien tot twintig jaar staan, stelt Rademakers.
Ze hebben elk een vermogen van 3,8 megawatt. De stroom, voldoende voor 30.000 huishoudens, wordt verkocht aan Greenchoice. Het andere deel van het testpark bestaat uit negen locaties die ECN verhuurt, vooral aan fabrikanten van windturbines. Zij testen hier prototypes. Zeven plaatsen zijn inmiddels verhuurd, waarvan zes aan de Duitse fabrikanten Enercom en GE (elk drie). De andere locatie is voor Hygro.
,,Twee plaatsen zijn nog vrij. Met drie gegadigden zijn we in onderhandeling”, zegt directeur Rademakers. ECN Wind Energy Facilities heeft een eigen kantoor aan de Schervenweg. Op het park staan ook acht hoge meetmasten. Die registreren meteorologische informatie.
Vermogen en omvang van windmolens worden steeds groter. Fabrikant GE test in de Wieringermeer een molen waarvan de wieken een diameter hebben van liefst 158 meter. Rademakers: ,,Dat is hier de grootste. De ontwikkelingen gaan heel snel. Dertig jaar geleden, toen ik begon in dit wereldje, praatte je over veel kleinere wieken. Al bij een diameter van 25 meter was je bang dat de bladen in elkaar zouden zakken door het eigen gewicht.”
Groter
Het kan nog veel groter. In Rotterdam heeft fabrikant GE wieken draaien met een diameter van 220 meter.
Rademakers: ,,Voor dergelijk formaat in de Wieringermeer is ook belangstelling. Wij zouden deze molens heel graag de ruimte geven. Maar de gemeente staat dat niet toe. Een diameter van 175 meter is hier het maximum. Ook wel terecht. Anders krijg je problemen met de omgeving. ”
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten