Vragen rond Pallas blijven

Datum:
  • zaterdag 13 juli 2019
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Hoe bouwen in een Natura 2000 gebied?


    Vragen rond Pallas blijven
    De brief van minister Bruno Bruins dat meerdere private partijen willen investeren in de nieuwe Pallas-reactor in Petten ademt een VOC-mentaliteit: handen uit de mouwen en aan de slag. Maar voor wie de brief beter leest, blijven de essentiële vragen onbeantwoord.



    Brief van de week


    Hoe bouwen in een Natura 2000 gebied?

    De bouwplaats van de nieuwe Pallas-reactor gaat twintig voetbalvelden beslaan en ligt middenin de Pettemerduinen. Onlangs verbood het hoogste rechtsorgaan in Nederland de Raad van State op grond van Europese regelgeving de bouw in beschermde Natura 2000 gebieden, zoals de Pettemerduinen.

    Waarom een nieuwe reactor als de vraag daalt?

    Minister Bruins schrijft dat het gebruik van molybdeen-99, het belangrijkste isotoop dat Pallas gaat produceren, in de wereld op de langere termijn zal stijgen met vijf procent tot acht procent. De werkelijkheid is dat na de crisis van 2009/2010 de wereldwijde vraag naar molybdeen met bijna twintig procent is gedaald. De cijfers worden bevestigd in het RIVM-rapport van juli 2019, waarop ook minister Bruins zich baseert. Blijkbaar wordt er op het ministerie selectief gelezen.

    Waarom nog meer kernafval?

    Het radioactieve kernafval van de huidige reactor in Petten is een hoofdpijndossier. De winsten van de isotopenproductie zijn voor de private sector, het radioactieve afval komt voor rekening van de belastingbetaler. Bij de laatste formatie werd ruim honderd miljoen extra belastinggeld overgemaakt voor het verpakken en afvoeren van het afval uit Petten. Dit bedrag komt bovenop de 150 miljoen die al in een eerder stadium beschikbaar werd gesteld. Alternatieven om molybdeen op een schone wijze te produceren zijn ruimschoots voorhanden. Het te produceren afval zal een gevaar blijven vormen voor de gezondheid van komende generaties. Een niet te verkopen nucleaire voetafdruk door een kabinet dat de mond vol heeft van klimaat en milieu.

    Waarom belastinggeld investeren als de winst naar de farmaceutische industrie gaat?

    Er valt niet aan de indruk te ontkomen dat de private investering minder zeker is dan de minister doet voorkomen. Een bericht van enkele weken geleden dat pensioenfonds PGGM overweegt te investeren werd niet bevestigd. Het alternatief kan niet anders zijn dan investeren met belastinggeld. De centrale moet 600 miljoen gaan kosten. Dat geld wordt niet terugverdiend. Het al genoemde RIVM-rapport maakt duidelijk dat het geld verdiend wordt met de fabricage van medicijnen door de farmaceutische industrie en niet met het produceren van de isotopen.

    Albert Wegman
    Sint Maartenszee


    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten