AMSTERDAM De hitterecords leiden vooralsnog niet tot records aan zonnestroom.
27-7-2019
Zonnepanelen hebben te veel last van de hitte om optimaal te presteren.
Bezitters van zonnepanelen profiteren dus niet van de hittegolf. ,,Hoe heter het is, hoe lager de opbrengst”, legt John van Wessel uit. De inwoner van Huissen heeft sinds 2012 panelen op zijn dak liggen. De investering van 3500 euro heeft hij er inmiddels uit, becijfert hij met zijn verbruiksapp. „Gelukkig hebben we in Nederland meer zon dan hitte, dus de zonnepanelen die ik in 2012 zelf op mijn dak plaatste zijn een zeer goede investering geweest.”
Het gaat om de hoeveelheid licht die op de panelen landt. En die is vaak in het voorjaar groter dan in hartje zomer. De langste dag valt immers op 21 juni en in de maanden april en mei is de lucht vaak helder. „Panelen werken het beste als het ongeveer 25 graden is”, zegt een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis. Bij hogere temperaturen ontstaat er te veel weerstand.
Ondanks de snel groeiende hoeveelheid zonnepanelen in Nederland, hebben de afgelopen dagen dan ook geen records gebracht. Dinsdag werd voor 3,92 gigawatt aan elektriciteit opgewekt op het piekmoment, net na tweeën. Woensdag stokte de teller op 3,76 gigawatt, volgens gegevens verzameld door lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Martien Visser.
Voor wie dat abstracte getallen vindt: Nederland verbruikt volgens Visser, die op de website www.energieopwek.nl live de productie van duurzame energie bijhoudt, op een doordeweekse zomerse dag zo’n 14 gigawatt aan elektriciteit. Ter vergelijking: de kolengestookte Hemwegcentrale van Nuon heeft 1 gigawatt capaciteit, de kerncentrale in Borssele 0,5 gigawatt.
Nederland heeft in totaal voor 5,2 gigawatt aan zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, maar die renderen dus niet optimaal. Het absolute record opgewekte zonnestroom is exact 4,0 gigawatt, van 29 juni 2019.
Op een warme zomerdag kan een zonnepaneel gerust 65 graden heet worden; een temperatuur waarbij zo’n twintig procent aan potentiële opbrengst verloren gaat. ,,Installeer zonnepanelen niet te dicht op elkaar en zorg ervoor dat de wind tussen de panelen door en ook onder de panelen door kan waaien. Een zonnepaneel presteert op zijn best tijdens een zonnige zomerdag mét een wind die de panelen koel houdt”, luidt het advies.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten