Zonnepanelen met zeezoutbatterijen in Slikvenpolder bij Schagen worden keurig weggewerkt achter een groen park

Datum:
  • vrijdag 14 juni 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • SCHAGEN - 
    Acht hectare zonnepanelen, met daaraan gekoppeld zeezoutbatterijen om de opgewekte stroom op te slaan.
    Marten Visser 14-6-2019

    Om de panelen heen een groene buffer, met daarnaast nog eens een permanent park van zes hectare.
    Wat het bedrijf IX Zon uit Leiden betreft gaat de Slikvenpolder aan de rand van Schagen er heel anders uit zien. Het bedrijf heeft bij de gemeente Schagen vergunning gevraagd voor de aanleg van een ’zeezout-innovatie zonnepark’, zoals het in de aanvraag wordt omschreven.
    Het zonnepark moet komen in de historische polder die grenst aan bedrijventerrein Witte Paal. De panelen komen te staan op de grond tussen de Muggenburgerweg, Haringhuizerweg en de Provincialeweg. IX Zon is rond met de grondeigenaar, meldt woordvoerder Sven Kamphues. Of het zonnepark er ook echt komt, hangt vooral af van de gemeenteraad. Omdat de gemeente wildgroei wil voorkomen moet de gemeenteraad voor een zonnepark specifiek ’een verklaring van geen bedenkingen’ geven, meldt woordvoerster Marjo van der Wal desgevraagd. Kamphues van IX Zon beaamt dat er nog heel wat moet gebeuren voor de zonnepanelen er daadwerkelijk staan.
    Zo is nog onduidelijk of er voldoende subsidie voor het project op tafel komt. Maar met de aanvraag van de vergunning is de eerste stap gezet. Uitgangspunt is volgens Kamphues zonnepanelen met een maximale hoogte van 1.50 meter (ten opzichte van de weg rond het poldertje). ,,Dat is de maximale hoogte die de provincie toestaat.’’ De zeezoutbatterijen, bestaande uit losse modules, moeten aan de panelen worden gekoppeld. ,,We willen die batterijen zoveel mogelijk uit het zicht hebben. Als het kan onder de panelen, anders in een los gebouwtje.’’ Volgens Kamphues geldt het zonnepark bij Schagen als proeflocatie voor de zeezoutbatterijen. ,,Er wordt al jaren aan gewerkt en nu is het zo ver dat er een grotere versie getest kan worden.’’ IX Zon wil niet de hele polder volzetten met panelen, benadrukt Kamphues. In totaal wordt acht hectare bekleed met panelen. Daar omheen wordt een groene rand gemaakt van drie hectare.

    Kansrijk

    Aan de ’Schager kant’ van de polder wil IX Zon een park aanleggen van zes hectare groot. ,,Dat vormt dan een mooie buffer tussen de huizen en de zonnepanelen.’’ Kamphues zegt al met de omwonenden te hebben gesproken. ,,Hoe die reageren? Wisselend. Niet iedereen is er blij mee. Dat begrijpen we. Maar ja: om aan de doelstellingen voor duurzame energie te voldoen zul je ook zonneparken op de grond moeten maken. Wij denken dat dit een kansrijk project is, anders hadden we deze aanvraag niet gedaan.’’
    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten