Opeens heeft afvalberg in Wieringermeer een gigantisch blauw kleed, van 11.000 zonnepanelen

Datum:
  • vrijdag 5 april 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Middenmeer - Het grootste zonnepark in de Noordkop wordt 11 april officieel geopend. Op 3,5 hectare van de vuilstortplaats Wieringermeer tussen Middenmeer en Medemblik zijn 11.000 zonnepanelen geplaatst.

    Ed Dekker 5-4-2019
    Er zijn al plannen voor uitbreiding met 2,5 hectare. Doel is uiteindelijk een zonnepark van veertien hectare op het terrein langs de Westfriesedijk van bedrijven HVC en Afvalzorg.
    Een vuilstortplaats die achthonderd elektrische auto’s elk jaar 25.000 kilometers kan laten rijden? Dus opgeteld jaarlijks goed is voor twintig miljoen ’elektrische kilometers’? Ja, die staat in de Wieringermeerpolder.

    Nieuwe toekomst

    Het eerste deel van de stortplaats in Middenmeer is klaar voor een nieuwe toekomst. Het grootste zonnepark van de Kop van Noord-Holland wordt donderdag officieel in gebruik genomen.
    Vanaf de Koggenrandweg langs de Westfriese Omringdijk is er niets van te zien. Vanuit de lucht is de nieuwe bekleding van 35.000 vierkante meter afvalberg van verre zichtbaar. De groene vegetatie op blijvend afval is veranderd in een blauwe zee. Meer dan 11.000 zonnepanelen hebben een plek gekregen op de stortplaats Wieringermeer-Oost.

    Duizend huishoudens

    Hier ligt 1,8 miljoen afval dat niet kan worden verwerkt. Als elektriciteitscentrale - op de rijweg onzichtbaar - krijgt onverteerbare troep opeens een functie. Een oppervlakte van ruim 3,5 hectare vol panelen levert ruim 3 miljoen kWh stroom per jaar op. Dat is genoeg voor ruim duizend huishoudens.
    Zonnepark Wieringermeer is een project van Energiezorg. Hierin werken de Huisvuilcentrale te Alkmaar en Afvalzorg te Assendelft samen. Zij willen in de Wieringermeer toe naar een zonnepark van veertien hectare.
    Marcel Rozing van Afvalzorg kan niet zeggen wanneer deze omvang wordt bereikt. ,,Een deel van beoogde plek op de stortplaats is nog in gebruik. We weten nog niet wanneer die ruimte beschikbaar komt.” Rozing is projectleider duurzame ontwikkeling.

    Uitbreiding

    Het afvalterrein langs de Koggenrandweg tegenover Opperdoes is totaal 85 hectare. Officieel kan veertien hectare daarvan worden ingericht als zonnepark. Dat is vastgelegd in het bestemmingsplan. Als de eerste 3,5 hectare in gebruik is als stroomleverancier, staat al de eerste uitbreiding van 2,5 hectare op stapel.
    Rozing: ,,Kort voor de zomer verwachten wij vergunning aan te vragen bij de gemeente voor de aanleg. Wij hopen deze panelen in de loop van 2020 te plaatsen.”
    De eerste 11.000 panelen zijn een investering van drie miljoen euro, aldus Rozing. Bijna de helft van dit bedrag wordt uiteindelijk als subsidie terug verwacht. De rijkssubsidie wordt pas na vijftien jaar uitgekeerd.

    Participatie

    Particulieren kunnen financieel deelnemen aan het project. Vanaf 1 juni kan worden ingeschreven op obligaties. ,,Eerst wordt de actie opengesteld voor omwonenden. Daarna kunnen anderen obligaties kopen”, legt Annelies Jonker van Afvalzorg uit.
    Het bedrijf maakt binnenkort bekend hoeveel obligaties er beschikbaar komen en welk rendement kan worden verwacht. Met de opbrengst kan het bedrijf een lening voor het project sneller aflossen. Voor de panelen heeft Afvalzorg een speciale fundering ontwikkeld, met de naam ’Solarbase’.

    Bodemas

    Deze betonachtige ondergrond bestaat voor een groot deel uit bodemas. Deze as blijft over na verbranding van afvalstoffen. Afvalzorg betrekt het spul van het Amsterdamse afvalbedrijf AEB.
    Dankzij de speciale fundering komen ook heel andere plekken in beeld voor zonneparken, stelt Marcel Rozing van Afvalzorg. Het gaat dan vooral om dijken en geluidswallen. Op de Knardijk in de Flevopolder komt een proef met zonnepanelen.
    Hoogheemraadschap Hollands Hollands Noorderkwartier heeft nog geen interesse getoond voor zonnepanelen op zijn dijken. ,,Maar er zijn in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal zeker mogelijkheden”, zegt Rozing.

    Gedeputeerde

    Gedeputeerde Jack van der Hoek van Duurzaamheid en wethouder openbare ruimte Theo Groot van Hollands Kroon openen 11 april het Zonnepark Wieringermeer.
    Op dit feestje wordt ook ingegaan op de eerste resultaten van een bijzondere proef op de vuilstortplaats. Blijvend afval wordt behandeld met lucht. Doel van dit ingenieuze systeem is om afvalbergen voor ’eeuwig’ veilig te laten zijn.
    Energiezorg hoopt op veel zonneschijn. Bijna eenderde van de stroom die vanaf 11 april wordt opgewekt, is voor eigen gebruik op de stortplaats in Middenmeer. De rest komt op het openbare net.

    CO2-reductie

    Hoe zit het met de CO2-reductie die de 11.000 zonnepanelen opleveren? Ed van den Berg van HVC weet dat. De besparing is 1830 ton per jaar, de uitstoot van 490 auto’s jaarlijks die 25.000 kilometer rijden.
    Noordhollands Dagblad





    3 reacties :

    Anoniem zei

    Sprookjes. De Efteling is er niks bij.

    Anoniem zei

    Meer winst voor HVC: de huishoudens hoeven dus minder afvalkosten te betalen?
    Hoeveel subsidie is hier voor ontvangen door HVC? Alle huishoudens zien ook l hiervoor een bedrag op hun energierekening terug.

    Anoniem zei

    Zo doorzichtig al die duurzaamheid propaganda, hoeveel subsidie is er ontvangen om dit te financieren? Subsidie die is opgebracht door de mensen in dit land, en een overheid waarvan inmiddels bekend is dat 70% van de ontvangen belastingen niet te traceren is waar deze aan uitgegeven is. http://www.leoverhoef.nl/dossiers/hollandskroon.html

    Een reactie posten