Gif glyfosaat krijgt op Texel vrij spel van Staatsbosbeheer, noodgedwongen

Datum:
  • dinsdag 30 april 2019
  • in
  • Categorie: , ,
  • Den Burg - Terwijl de ene agrariër op de Hoge Berg wilde bijen op zijn land van een bloemenweide voorziet, gebruikt de andere glyfosaat.
    Anja Roubos 30-4-2019
    Net als op andere plekken op Texel kleurde hier de afgelopen weken een landbouwperceel oranje, omdat het omstreden bestrijdingsmiddel de begroeiing deed afsterven. Nota bene op een perceel dat eigendom is van Staatsbosbeheer.
    Boswachter Erik van der Spek, bijenexpert bij deze organisatie, ziet het met lede ogen aan, maar moet zich erbij neerleggen dat hij er niets aan kan doen.

    Glyfosaat toegestaan

    ,,Glyfosaat is toegestaan in de landbouw. Bestrijdingsmiddelen worden soms nog gebruikt op percelen van Staatsbosbeheer met oude pachtcontracten. De agrariërs hebben pachtbescherming en dat betekent dat we dit alleen kunnen voorkomen wanneer het bedrijf beëindigd wordt of als de pachter vrijwillig de voorwaarden wil wijzigen. Die rechten liggen er, ook al zijn er inmiddels nieuwe inzichten’’, aldus de boswachter.
    ,,In nieuwe pachtcontracten zijn bestrijdingsmiddelen in het algemeen verboden, en is het gebruik van kunstmest soms ook niet toegestaan, om de natuurdoelen te realiseren. Als dat het broeden van weidevogels is, mag er bijvoorbeeld niet gemaaid worden in het broedseizoen. Voor botanische doelen gelden weer andere voorwaarden.’’

    Lethale dosis

    Vroeger dachten de deskundigen dat glyfosaat geen kwaad kon, legt Van der Spek uit. ,,De zogenaamde lethale dosis was wanneer de helft van de bijen doodging. Inmiddels weten we dat ook als wilde bijen niet dood gaan, door dit gif hun oriëntatievermogen wordt aangetast. Daardoor zijn ze veel meer tijd kwijt om het nest te vinden, zodat ze minder voedsel kunnen aanvoeren en daardoor minder jongen groot worden. Bij elke maatregel die je neemt, loop je het risico dat je na een paar jaar denkt: hadden we het maar anders geregeld.’’
    Er zijn op andere plekken op het eiland zelfs nog percelen met oude pachtcontracten, waarin vermeld staat dat Staatsbosbeheer de opdracht heeft om ’de woeste gronden te ontginnen’. ,,Tegenwoordig zouden we van die weilanden liever natuurgebied maken’’, weet Van der Spek.

    Weidevogels

    Glyfosaat bedreigt niet alleen de insecten, die het toch al moeilijk hebben. Vogelaars en onderzoekers zijn ook bezorgd over het indirecte effect dat het bestrijdingsmiddel heeft op de weidevogels, die eveneens sterk in aantal achteruit gaan. Zij en hun jongen krijgen het gif binnen als ze insecten eten die gefoerageerd hebben op planten in een met glyfosaat behandeld perceel.
    Hetzelfde is het geval als ze er bodemdiertjes vangen en opeten.
    Vanaf dit voorjaar is het mogelijk om glyfosaatpercelen op Texel te melden op www.waarneming.nl.
    Noordhollands Dagblad

    6 reacties :

    Anoniem zei

    Als glyfosaat schadelijk is voor bijen en vogels dan is het voor de hand liggend dat het ook schadelijk is voor de mens.
    Binnenkort zullen we de schoolkinderen in het voorjaar moeten verplichten om met een klein kwastje planten te gaan bestuiven(zoals in China) omdat de insecten door glyfosaat en de alsmaar toenemende windmolens het loodje leggen, immers zonder insecten geen leven.
    Raar toch dat je Groen Links, de PvdA, D'66, CDA(boerenpartij) en de VVD daar niet over hoort.

    Anoniem zei

    Insecten gaan niet dood van glyfosaat....

    Anoniem zei

    Natuurlijk gaan insecten wel dood van landbouwgif. Dat is daar speciaal voor gemaakt. Ze dreigen er zelfs door uit te sterven. Met dank aan LTO, CDA, VVD en helaas nu zijn nu ook D66 en CU er verantwoordelijk voor. Je zou je toch kapot schamen.

    Anoniem zei

    Hoeveel insecten worden er door auto's dood gereden?

    Anoniem zei

    Anoniem 4, steeds minder, want ze sterven aan het overvloedige landbouwgif. Ze sterven zelfs uit.

    Anoniem zei

    Anoniem 4, u heeft helemaal gelijk, auto's, vliegtuigen, trams, treinen, kortom alles wat zich snel verplaatst kost mensen, vogels en insecten levens.
    Het zijn wel vervoersmiddelen waar we niet meer buiten kunnen, windmolens wel want die kosten bij de fabricage al meer aan energie dan dat ze ooit zullen opbrengen.
    Een alternatief is: terug naar de zeilvrachtvaart, fiets(geen elektrische want dat kost energie),paardentram, trekschuit en iedereen zijn houtkacheltje en niet te vergeten, geen landbouwgif meer.

    Een reactie posten