Nieuw klimaatplan kabinet is zonder doorrekening een aanfluiting

Datum:
  • vrijdag 15 maart 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • Politiek proces gered, democratisch proces ontmanteld14-3-2019

    Vanuit het politieke proces gezien, is het volstrekt te begrijpen wat er woensdag in Den Haag gebeurde. Een vlucht naar voren van het kabinet met het oog op de verkiezingen van aanstaande woensdag voor de provinciale parlementen. Maar vanuit democratisch oogpunt bekeken, is het een aanfluiting, meent Arendo Joustra.
    Verkiezingen zijn er voor kiezers, niet voor politieke partijen of een kabinet.
    Juist met het oog op de verkiezingen werd woensdag een doorrekening van de klimaatplannen gepresenteerd, zodat de kiezer weet waar hij aan toe is. Maar direct daarna presenteerde het kabinet tientallen nieuwe voorstellen, zonder enige doorrekening, waardoor de kiezer alsnog het bos in wordt gestuurd.
    Zo is het volstrekt onduidelijk in welke mate Tata Steel in IJmuiden, de petrochemische industrie bij Rotterdam en DOW Chemical in Zeeuws Vlaanderen worden getroffen door de CO2-heffing die premier Mark Rutte (VVD) woensdag opeens uit de hoge hoed toverde. Als directies vanwege die heffing besluiten hun productie dan maar naar het buitenland te verplaatsen, worden de werknemers en hun gezinnen zwaar getroffen. En daarmee de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland. Hoe moeten de kiezers in deze drie provincies woensdag hun stem bepalen? Op basis van welke feiten?

    Politiek proces gered, democratisch proces ontmanteld

    Iets dergelijks geldt voor de transportsector en iedereen die in een auto rijdt. Even was er duidelijkheid, waarna Mark Rutte het vloerkleed onder alle berekeningen wegtrok. Het politieke proces was gered, maar het democratische proces was ontmanteld.
    Lees ook dit commentaar van Rob Ramaker: Kabinet moet voorzichtig zijn met CO2-taks
    De hele omschakeling naar nieuwe vormen van energie om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is beschreven als de grootste verandering in Nederland sinds de wederopbouw. Mogelijk kun je daar de grootscheepse immigratie aan toevoegen. Maar als het inderdaad zo’n alles omvattende gigantische ingreep is, zou een volwassen democratie anders moeten handelen. Eerst alle plannen op tafel, inclusief de kosten voor burgers en bedrijven. Dan het debat in de samenleving en vervolgens verkiezingen voor de Tweede Kamer.

    Het gaat om landelijk beleid, dus besluit moet in Tweede Kamer vallen

    Gehoord de kiezers – dat is essentieel – neemt de Tweede Kamer vervolgens de besluiten. Het gaat om landelijk beleid, dus in de Tweede Kamer moet het democratisch genomen besluit vallen. Niet in de hoofdsteden van de provincies en niet in de – ongekozen – Eerste Kamer.
    Ja, dat kost wat meer tijd. Maar de democratie is ermee gediend, en echt, voor de opwarming van de aarde maakt het niet uit of Nederland een paar jaar later begint met zijn maatregelen.
    Elsevier 14-3-2019

    0 reacties :

    Een reactie posten