Koopkrachtdaling weggemoffeld

Datum:
  • donderdag 14 maart 2019
  • in
  • Categorie: , ,






  • Koopkrachtdaling weggemoffeld   

    De allergrootste financiële klappen staan er niet in. 




                                                                                                                VOOROP
    ________________________________________________________________________
                           
                                                                   ANALYSE



    Amsterdam – De Koopkrachtgevolgen van het klimaatbeleid zijn voor talloze gezinnen veel groter dan de gisteren gepresenteerde gemiddeldes doen vermoeden.

    Uitschieters van meer dan 3 procent koopkrachtverlies blijven onzichtbaar in de doorrekening. Het Centraal Planbureau (CPB) maakte gisteren bekend dat het gemiddelde koopkrachtverlies door het klimaat- en energiebeleid 1,3 procent is. Van de 7,8 miljoen huishoudens zal in de helft van de gevallen het negatieve effect voor de portemonnee nog groter zijn.

    De rekenmeesters presenteerden de gevolgen voor 90 procent van de huishoudens, De onderste  en bovenste 5 procent staan niet in het rapport, omdat die volgens het CPB onnauwkeurig zijn. Dat betekent dat 390.000 huishoudens een groter koopkrachtverlies lijden.

    De doorrekeningen waren voor het kabinet reden direct na de presentatie een koerswijziging aan te kondigen. Premier Rutte maakte bekend dat hij burgers wil ontlasten en bedrijven zwaarder aanslaan. Daardoor is er weer grote onzekerheid over financiële gevolgen.

    Tot voor kort publiceerde het CPB ‘puntenwolken’ waarin de uitschieters in koopkracht zichtbaar waren. In 2012 leidde dat tussen VVD en PvdA tot grote commotie, toen bleek dat groepen Nederlanders extreem getroffen werden door de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. De rekenmeesters laten sindsdien een ‘bandbreedte’van de koopkracht zien. Die loopt in de doorrekening van -0,5 procent tot 2,9 procent. De allergrootste financiële klappen staan er niet in. Die treffen 200.000 huishoudens van tweeverdieners, 170.000 alleenstaanden en 23.000 eenverdieners. Ter illustratie bij alleenverdieners gaat het tot -3,2 procent. Dan blijft onzichtbaar dat tienduizenden een nog groter verlies hebben. “Minima en maxima zijn nauwelijks fatsoenlijk te berekenen”, legt Patrick Koot, koopkrachtexpert van het CBP uit.

    Martin Visser

    Noorhollands Dagblad




    0 reacties :

    Een reactie posten