In beschaafd gezelschap mag je niet zeggen dat je twijfelt of de opwarming van de aarde wel volledig op het conto van de mens is te schrijven. Dan word je verbannen naar het eiland voor mensen die niet deugen, schrijft Simon Rozendaal.
De hedendaagse benaming is ‘klimaatscepticus’ of – nog erger – ‘klimaatontkenner’. Ik volg de klimaatwetenschap al ruim veertig jaar en ben regelmatig uitgescholden. Het went nooit. Nog steeds begint mijn bloed te koken – mede omdat velen die me uitschelden, minder van het onderwerp afweten dan ik – maar in de loop der tijd lukt het me beter om rustig te blijven.
Dan leg ik allereerst uit dat ik geen klimaatontkenner kán zijn. Dat is zoiets als een zwaartekrachtontkenner. Het klimaat bestaat zoals de zwaartekracht er altijd is. Idem voor klimaatverandering. Die vergezelt ons al sinds Adam en Eva uit het paradijs werden verjaagd.
De term ‘klimaatscepticus’ bevat kwaadaardige lagen
Een klimaatscepticus ben ik al evenmin. Het gebruik van die term lijkt overigens neutraal en objectief. Dat is schijn. Er zitten kwaadaardige lagen onder. Een eerste is populisme – de hedendaagse politieke hoofdzonde. Probeer het maar eens uit op een verjaardag. Suggereer dat die spijbelende scholieren geïndoctrineerd zijn door hun leraren. Binnen een paar minuten zegt er iemand: ‘Bingo, we hebben hier een Baudet-stemmer.’
Er is nog een onderlaag. Geregeld doen op internet mensen pogingen kritiek op het klimaatbeleid donkerbruin te kleuren. Zo twitterde Henri Bontenbal enkele maanden geleden: ‘Altijd maar weer die giftige cocktail van antisemitisme, racisme en klimaatscepsis.’ Die tweet was naar aanleiding van een onderzoek naar ‘extreem-rechts’. Bontenbal reageerde op een persbericht waarin melding werd gemaakt van racisme en antisemitisme, maar waarin het klimaat helemaal niet voorkwam. Die koppeling had hij er zelf bij verzonnen.
Ter toelichting, mijnheer werkt bij Stedin, een van de talloze bedrijven die de energietransitie verwelkomen zoals stadhouder Frederik Hendrik de zilvervloot, en predikt bij het CDA het evangelie van de duurzaamheid. Op sociale media is Bontenbal de Bromsnor van de klimaatpolitie. Eenieder die het waagt kritiek te hebben op de energietransitie, krijgt een bekeuring.
Jensen ontkent dat mens invloed heeft op klimaat
Van de weeromstuit gaat de andere kant eveneens schuimbekken. Neem Robert Jensen, die op RTL 5 een talkshow presenteert. Die ergert zich zo aan politiek-correct gekwaak dat hij ontkent dat de mens invloed heeft op het klimaat, CO2 een broeikasgas is en het niet wijs is om voor een vrijgezellenfeest met dertig man op en neer naar Riga te vliegen.
Het klimaatdebat is aldus even verziekt als het aanhoudende bekvechten over Zwarte Piet, slavernij en islam. De strijd tussen alarmisten en sceptici is een betoging waar zowel DENK als Pegida aanwezig is. Die staan elkaar, met de politie ertussenin, voor rotte vis uit te maken, terwijl het islamdebat juist behoefte heeft aan genuanceerde tussengeluiden.
Idem voor het klimaatdebat. Mag ik een poging doen?
Kom op, laten we niet overdrijven
Ja, het is waar dat de aarde opwarmt. Ja, dit komt waarschijnlijk voor een flink deel door toedoen van de mens, via het broeikasgas CO2. Maar kom op, laten we niet overdrijven. De opwarming stelt tot nu toe weinig voor en is in landen zoals Nederland eigenlijk wel aangenaam.
En wat het klimaatbeleid betreft: zon en wind zijn op dit moment niet in staat om iets te ondernemen tegen de CO2-uitstoot, laat staan tegen de opwarming. Het is verder mal om die buitengewoon efficiënte hr-gasketel te vervangen door een elektrische warmtepomp. O ja, laten we weer een paar kerncentrales bouwen. Daar hebben we alle tijd voor, want de energietransitie duurt nog wel een eeuw of zo.
Wie dit toch buitengewoon genuanceerde standpunt aanhangt, heeft bij de verkiezingen van volgende week maar twee keuzes. En dat is tussen partijen met wie hij of zij vanwege andere overwegingen geen enkele affiniteit hoeft te hebben. Dat mogen middenpartijen als VVD en CDA zichzelf aanrekenen. Zij jagen met hun steun voor een krankzinnig en kapitaalvernietigend klimaatbeleid hun trouwe kiezers naar de PVV en FvD.
Elsevier
Elsevier
0 reacties :
Een reactie posten