Fondsenwerving op gang voor onderzoek naar landbouwgif

Datum:
  • zaterdag 16 oktober 2010
  • in
  • Categorie: , ,
  • In Nederland zijn ruim vijftig middelen toegelaten, waarin de zogenoemde systemische insecticiden worden gebruikt.
    10-10-2011



    DOOR JAN PETER VERSTEEGE


    ZEIST - Om de relatie tussen bijensterfte en systemisch landbouwgif definitief in kaart te brengen is een goed internationaal en onafhankelijk onderzoek nodig. De Triodos Foundation gaat daarvoor in Nederland geld werven. In de imkerwereld is positief gereageerd, juist omdat de regeringspartijen zo’n onderzoek vooralsnog niet nodig vinden.

    De bestuiving van tachtig procent van de gewassen op aarde is afhankelijk van (wilde) bijen en andere insecten. Sinds de introductie van,de zogenoemde systemische insecticiden imidacloprid en andere neonicotinaden - is een sterke toename te zien van de. bijensterfte. In Noord- en Zuid-Holland schommelt sterfte per jaar tussen de 25 en 30 procent per jaar.

    In Nederland zijn ruim vijftig middelen toegelaten, waarin de zogenoemde systemische insecticiden worden gebruikt. Deze worden gebruikt in de akker- en tuinbouw. De toelating in Nederland gebeurt door het adviesorgaan CTGB.

    In de Tweede Kamer is kritiek op het onderzoek van dit adviesorgaan. Reden waarom meerdere politieke partijen pleiten voor onafhankelijk onderzoek naar het effect van neonicotintoïden op de bijensterfte maar ook op de volksgezondheid. De regering wil daar echter niet aan, gesteund door een kleine Kamermeerderheid.

    Inmiddels zijn in samenwerking met het IUCN (International Union for Conservation of Nature) in het Zwitsers Gland, veertig wetenschappers bereid gevonden aan het onderzoek mee te werken, vertelt Ted van den Bergh van de Trios Foundation. Als voorzitter is benaderd dr. Jeroen van der Sluijs, die naast zijn docentschap nieuwe risico’s in Utrecht (UU) ook professor is in Versailles. Hij is door de IUCN als ’topwetenschapper’ naar voren geschoven om leiding te geven aan het proces.
    Voor een eerste literatuuronderzoek is 178.500 euro nodig. Dan wordt bekeken wat de ontbrekende schakels zijn. De Triodos Foundation heeft zo’n 15 procent zelf betaald en is bezig met het aanspreken van fondsen. Particulieren kunnen bijdragen storten op 200.02.48.594 yaw STF Research Pesticides in Zeist.

    Overigens heeft de Franse bestuursrechter begin deze week de toelating van het insectenzenuwgif Cruiser 350 vernietigd. Daarin bevindt zich de neonicotinolde thiamethoxam als hoofdbestanddeel, die in planten en insecten worden omgezet in clothianidine, dat al even giftig is. Vastgesteld is dat ’niet vaststaat’ dat deze middelen voor bijen veilig zijn. In Nederland mag  thiamethoxan van het CTGB worden gebruikt ondanks protesten van de Bijenstichting.


    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten