Op woensdag 20 maart zijn er verkiezingen voor een nieuw bestuur van het waterschap in deze regio.
Martijn Gijsbertsen 21-2-2019
Via de rubriek ’5 vragen over’ wordt de rol belicht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Het waterschap, wat is en wat doet dat eigenlijk?
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zorgt in 29 gemeenten boven het Noordzeekanaal - van Amsterdam-Noord tot Texel - voor veilige dijken, schoon water en voldoende water.
Dit gebeurt met ruim 400 gemalen, vele stuwen, sluizen en waterbergingen plus 15 rioolwaterzuiveringen. Er worden dijken en duinen (bijna 1300 kilometer), wegen (ook 1300 kilometer) en bruggen (circa 350 stuks) onderhouden.
Het hoofdkwartier van HHNK zit in Heerhugowaard. Het waterschap is met 800 voltijdsbanen een grote werkgever.
Hoeveel heffing betalen Noord-Hollanders aan het waterschap en waarom, we betalen toch al belasting?
HHNK werkt dit jaar met een begroting van rond de 250 miljoen euro. Dat wordt opgehoest door inwoners en bedrijven. Het waterschapsbestuur beslist over besteding van dat geld.
,,Over de hoogte van heffingen wordt regelmatig geklaagd’’, weet Marko Cortel, zegsman van het waterschap. ,,Terwijl je de belasting ook kunt zien als verzekeringspremie: voor nog geen euro per dag wonen, werken en recreëren Noord-Hollanders onder zeeniveau, omgeven door schone sloten. Ook wordt al hun afvalwater gezuiverd.’’
Waarom voert de provincie die taken niet uit?
Veilige dijken, schoon en voldoende water zijn in Nederland zo belangrijk dat daarvoor een aparte overheid in het leven is geroepen met een eigen bestuur en eigen geldstromen.
,,Omdat waterschappen belasting innen, geldt het principe ’belang-betaling-zeggenschap’. Wie belang heeft betaalt, maar heeft daarnaast via verkiezingen zeggenschap over de besteding’’, aldus Cortel.
Noord-Holland is veilig: we hebben toch nooit overstromingen?
Nederland heeft al meer dan 60 jaar geen slachtoffers als gevolg van overstromingen gehad. Dat kunnen weinig Europese landen zeggen. Inwoners zijn zich onvoldoende bewust van vakkundig waterbeheer, juist omdat het goed is geregeld.
Welke uitdagingen staan het waterschap te wachten?
,,Noord-Holland ligt op veel plaatsen flink wat lager dan het water dat ons omringt. Hoe houden we het hier droog als de zeespiegel door klimaatverandering verder stijgt, de bodem daalt en het vaker hevig regent?’’, aldus Cortel. ,,Daarover gaat het waterschap.’’
Aan de waterschapsverkiezingen doen 9 partijen met 264 kandidaten mee. Zij mogen 23 zetels verdelen. Zie ook: hhnk.nl.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten