Biofabriek op Agriport begint in najaar met bouw

Datum:
  • maandag 4 februari 2019
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Hollands Kroon - Vidras denkt in oktober te beginnen met de bouw van een biomassacentrale op Agriport.
    Ed Dekker 4-2-2019


    De vergister verwerkt 55.000 ton afval per jaar. In 2022 wil het bedrijf uit Deventer er een tweede biofabriek openen.
    De bouw duurt ongeveer een jaar. Beide biovergisters komen aan de Oostlanderweg, naast glastuinbouwbedrijf Kwekerij De Wieringermeer. De centrale zal vooral afval van glastuinders en bloembollenbedrijven verwerken.
    Ook voedsel over datum van een supermarktketen wordt omgezet in gas. De eerste vergister levert jaarlijks 4,8 miljoen kuub gas op, stelt Michèl Evers van Vidras. De tweede fabriek krijgt een vergelijkbare capaciteit.

    Subsidie

    De biomassacentrale is een investering van enkele tientallen miljoenen. Evers wil het exacte bedrag niet noemen. ,,De subsidie is nog niet rond en we zijn nog in gesprek met investeerders.” Vidras hoopt op een forse rijksbijdrage van Economische zaken en Klimaat.
    In de pot Stimulering Duurzame Energieproductie zit voor dit voorjaar vijf miljard euro. De aanvraag voor exploitatiesubsidie wordt in maart ingediend. De milieuvergunning is eind vorig jaar verleend. Het bestemmingsplan is bijna definitief. De gemeente Hollands Kroon komt daarna met de bouwvergunning.

    GasTerra

    Vidras verkoopt het groene gas aan GasTerra. ,,Rechtstreeks leveren aan Energie Combinatie Wieringermeer mag volgens de subsidieregels niet”, zegt Evers. ECW zit op Agriport en levert gas aan glastuinders. Vigras levert wel CO2 direct aan EWC.
    De eerste fabriek is per jaar goed voor 4500 ton van deze meststof voor kwekers. De biocentrale krijgt ook een vergassingsinstallatie. Afval met daarin plastic en metaal wordt daar verwerkt. Deze installatie levert stroom en warmte op voor de biofabriek.

    Stank

    Er wordt geen afval buiten opgeslagen, verzekert Evers. ,,Aangevoerd afval wordt binnen direct verwerkt. Het risico van stank voor de omgeving is nihil.”
    Noordhollands Dagblad


    1 reacties :

    Anoniem zei

    Hoeveel bossen en bomen, die nu overal in het land massaal gekapt worden voor SDE+ subsidies gaan ze verbranden zodat deze plots een "duurzame" brandstof zijn geworden?

    Een reactie posten