In de haven van Rotterdam wordt de komende maanden een windturbine met een capaciteit van 12 megawatt geplaatst.
De Haliade-X 12 MW is volgens bouwer General Electric (GE) de krachtigste windturbine ter wereld. In Rotterdam wordt het gevaarte vijf jaar getest.
17-01-2019 DOOR: BAS JOOSSE DUURZAAM
De Haliade-X 12 MW heeft een capaciteit van 12 megawatt en kan volgens GE 16.000 huishoudens van energie voorzien.
Testen
In Rotterdam wordt de windmolen de komende vijf jaar getest. Daarna blijft de turbine nog vijftien jaar draaien. Eén windturbine is volgens de fabrikant in staat om jaarlijks 67 gigawattuur aan energie op te wekken. De windturbine is ontwikkeld voor offshore windparken, maar wordt in Rotterdam op de kust geïnstalleerd; hier kan beter getest worden. In 2021 wil GE de benodigde vergunningen rond hebben zodat de windturbine verkocht kan worden.
Afmetingen windturbine
De nieuwe windmolen is 260 meter hoog en heeft turbinebladen van 107 meter lang. De onderdelen voor de Haliade-X worden gemaakt in Frankrijk en Spanje, waarna ze per schip naar Rotterdam komen. Met de capaciteit van 12 megawatt is de windturbine in staat om 45 procent meer energie te produceren dan de offshore turbines die momenteel beschikbaar zijn.
Reputatie van de haven
“We zijn er trots op dat GE Renewable Energy en SIF onze haven als testlocatie gebruiken voor de krachtigste offshore windturbine ter wereld. Dit bevestigt de reputatie van de haven als aantrekkelijke partner voor de offshore windindustrie en als drijvende kracht achter de energietransitie”, zegt Allard Castelein, CEO van Port of Rotterdam.
Windparken
De komende jaren verrijst een aantal windparken in het Nederlandse deel van de Noordzee. Voor de kust van Noord- en Zuid-Holland worden de windparken Hollandse Kust Noord en Zuid gerealiseerd. In Zeeland wordt bij Borssele een groot offshore windpark gebouwd. Naast de drie bestaande projecten heeft het kabinet plannen om nog drie windparken op zee te realiseren.
DUURZAAM
1 reacties :
Onze energie belasting zal dan wel weer omhoog gaan als er een dergelijk vogelvermalend gevaarte bij komt. Die ondingen draaien immers op subsidie zoals Rutte in 2012 beweerde. Zijn mening is nu inmiddels 180 graden gedraaid om zijn goede vriend Nijpels te plezieren, die moet tenslotte ook een appeltje voor de dorst hebben.
Een reactie posten