Verbranden van hout stoot meer CO2 uit dan kolen. Daar komt de brandstof voor drogen en vervoer nog bij.
"Canadese bossen worden omgezaagd, vermalen, gedroogd tot houtpellets en opgestookt in onze kolencentrales. Onzeker of en wanneer zo'n bos weer aangroeit. Intussen stoot verbranden van hout meer CO2 uit dan kolen. Daar komt de brandstof voor drogen en vervoer nog bij."
Die sneer deelde gisteravond prof. em. Martijn Katan (chemicus met een specialisatie in voeding) uit naar het Nederlandse energiebeleid. Katan maakte deel uit van een groep hoogleraren die namens de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) op wetenschappelijke gronden protesteerden tegen het gebruik van biomassa als zogenaamd herbruikbare bron van energie.
Canadian Biomass Magazine - 2019 global wood pellet markets outlook
Die sneer deelde gisteravond prof. em. Martijn Katan (chemicus met een specialisatie in voeding) uit naar het Nederlandse energiebeleid. Katan maakte deel uit van een groep hoogleraren die namens de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) op wetenschappelijke gronden protesteerden tegen het gebruik van biomassa als zogenaamd herbruikbare bron van energie.
De vraag naar pellets als energiebron verdrievoudigt bijna in een tijdsbestek van 13 jaar. Japan en Z-Korea blijken uit het niets op te komen als vragers naar energie uit pellets; in 2023 zullen ze ruim een derde van de marktvraag bepalen.
Nederland haalt het brandhout hoofdzakelijk uit Canada, de VS en de Baltische staten. Tussen 2012 en 2017 bouwde Nederland zijn import van pellets voor houtstook af. Om in de buurt te komen van de eisen van het energieakkoord in 2020, schroefde ons land de import met behulp van forse subsidies weer op. Houtstook geldt als hernieuwbare energie. Nederland slaagt er niet in zon en wind voldoende snel in beschikbare energie om te zetten en kiest daarom voor houtstook in zijn oude kolencentrales. Volgens het Energieakkoord uit 2013 zouden die gesloten worden. Eind 2018 werd niettemin met houtstook begonnen in de Amercentrale. Binnenkort volgen drie andere. Volgens het Energieakkoord hadden die centrales eigenlijk gesloten moeten worden.
FOODLOGNederland haalt het brandhout hoofdzakelijk uit Canada, de VS en de Baltische staten. Tussen 2012 en 2017 bouwde Nederland zijn import van pellets voor houtstook af. Om in de buurt te komen van de eisen van het energieakkoord in 2020, schroefde ons land de import met behulp van forse subsidies weer op. Houtstook geldt als hernieuwbare energie. Nederland slaagt er niet in zon en wind voldoende snel in beschikbare energie om te zetten en kiest daarom voor houtstook in zijn oude kolencentrales. Volgens het Energieakkoord uit 2013 zouden die gesloten worden. Eind 2018 werd niettemin met houtstook begonnen in de Amercentrale. Binnenkort volgen drie andere. Volgens het Energieakkoord hadden die centrales eigenlijk gesloten moeten worden.
Canadian Biomass Magazine - 2019 global wood pellet markets outlook
7 reacties :
CO2 geldt ook voor die stinkende houtkachels. Bij mist en stil weer helemaal not done ! Maar iedereen heeft er lak aan of willen het niet weten. "Een ander doet het toch ook"?
Mijnheer Kooy, we gaan gewoon alles verbieden in Nederland.
We krijgen binnenkort wel te horen hoe warm het in huis mag worden, we krijgen bonnen om vlees te kunnen kopen, verplicht met het openbare vervoer naar het werk, ouderen mogen niet meer de deur uit met de auto want verplicht op de fiets, 45 km wagentjes verboden want slecht voor het milieu en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Het voormalig Communistische Oostblok was er niets bij.
Nederland wordt op deze manier versneld in een recessie gedrukt want de burgers hebben geen geld meer omdat ze eerst van de Groene Kmehr een warmtepomp aan moeten schaffen compleet met isolatie en zonnepanelen en zonneboiler, kosten voor een jaren '30 woning van €50.000,00 - €80.000,00. Alle kleine en middelgrote bedrijven gaan failliet omdat het klootjesvolk vanwege de milieumaatregelen geen geld meer te besteden hebben.
Geweldig al die verboden, denk eerst eens na en kijk eerst dan eens naar de pellet- en bruinkool centrales want dat zijn volgens de imbecielen in onze regering "Schone centrales".
Exact @Dekker, maar als Nederland wel legaal zwaar verontreinigde stookolie in Rotterdam leveren die qua uitstoot meer vervuild dan alle woonhuizen, auto's, etc van alle inwoners bij elkaar. Bewapen jezelf want er komt een burgeroorlog aan.....
Volgens mij is het niet zo dat Canadeese bossen omgezaagd worden. De bossen
van naaldbomen (geen loofbomen) zijn grotendeels aangetast en en dood gemaakt door kevertjes. Deze bomen worden in grote getale verwijderd en gebruikt als brandhout.
Kobus, er zijn pellets van naaldhout en van hardhout en verreweg het grootste aandeel van pellets is vanwege de hogere verbrandingswaarde van hardhout.
Misschien dat u beter eens op internet kunt kijken en lezen voordat u onzin neerschrijft: https://www.lowtechmagazine.be/2013/01/hoe-duurzaam-zijn-houtpellets.html
Er staat nog veel meer interessants te lezen.
Kobus is een beetje gek.
Hout verbranden is een van de allersmerigste manier om je huis te verwarmen en/of om energie op te wekken.
Er worden aantoonbaar gewoon hele bossen voor gekapt:
Zie 1 van de vele links:
https://www.platform-investico.nl/artikel/hout-uit-kaalkap-beschermde-bossen-voor-biomassa-europese-centrales/
Je huis verwarmen kan ook via een cv-ketel, en als de cv-installatie aanpast en goed onderhoudt, kun je gewoon 40 tot 50% energie besparen!
Zie o.a. deze link:
https://www.tudelft.nl/scd/waterlab/doe-mee-aan-onderzoek/project-5-zet-m-op-70/
Pas op de radiatoren, radiatorventilatoren toe.
Laat uw cv-installatie waterzijdig inregelen.
Pas ALTIJD buisisolatie toe op de aan en afvoerleidingen van uw radiatoren naar uw cv-ketel.
Plaats een luchtafscheider op uw cv-installatie.
Laat uw cv-ketel minimaal om de 2 jaar onderhouden.
Let op, in gebieden met zeer veel luchtverontreiniging, b.v. als je buren hout stoken, is het mogelijk dat de cv-ketel elk jaar moet worden onderhouden.
STOP met het stoken van hout, het zorgt voor onaanvaardbare hoge concentraties fijnstof en ander kankerverwekkende stoffen in uw eigen woonwijk!
Een reactie posten