Hollands Kroon - Oud-werknemer Peter Vlaming (66) uit Twisk heeft een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Hollands Kroon, omdat die hem onheus zou hebben bejegend.
Lydia Jasper 25-1-2019
Vlaming wilde na het bereiken van zijn AOW-gerechtigde leeftijd in oktober door blijven werken, maar hij kreeg eervol ontslag. Vrijdagochtend dient de zaak bij de Haarlemse bestuursrechter.
Genoegdoening
Vlaming zegt nog steeds van zijn werk te houden en kijkt met voldoening terug op zijn carrière. Zijn collega’s zijn hem dierbaar. Hij heeft de rechtszaak aangespannen, omdat hij zo genoegdoening denkt te kunnen halen. „Want er is mij altijd een worst voorgehouden”, zegt hij.
Hij riep al jaren dat hij door wilde gaan en ging er van uit dat dit geen probleem zou zijn. Zo zijn er volgens hem zeker drie collega’s geweest die langer konden blijven.
„Het Rijk heeft zelf het voorbeeld gegeven door arbeidsvoorwaarden aan te passen waarbij de pensioengerechtigde leeftijd van rijksambtenaren is opgerekt tot hun zeventigste. Dan is het vreemd dat een vooruitstrevende gemeente als Hollands Kroon zich hiervan distantieert.”
Respecteren
Vlaming zegt maart vorig jaar in een WhatsApp van Franklin Wijga van het directieteam te lezen dat Hollands Kroon ’zijn pensioendatum wil respecteren’. „Later krijg ik van hem te horen dat Hollands Kroon de doorstroming aanhoudt en dat ouderen plaats moeten maken voor jonge collega’s.”
Privacy
De gemeente Hollands Kroon wenst de zaak niet via de krant te communiceren.
Vanuit privacyoverwegingen doet de gemeente Hollands Kroon over individuele personeelsaangelegenheden geen uitspraken. En daarnaast ook niet zolang deze zaak onder de rechter is.
_______________________________________
Vervolg
Oud-ambtenaar: 'Ik hoefde niet eens in vaste dienst'
Anna Paulowna - Peter Vlaming (66) uit Twisk had een eigen architectenbureau voordat hij voor de lokale overheid ging werken.
Sinds 2005 werkte hij bij de gemeente Anna Paulowna als toezichthouder waar hij elke bouwvergunning onder ogen kreeg. Na de fusie in 2012 kon hij verder op dezelfde afdeling in Hollands Kroon. Om redenen die hij nog steeds niet begrijpt, werd hij in september 2017 twee weken op non-actief gesteld.
Breuk
Vlaming denkt dat de breuk is ontstaan, nadat hij vlak daarvoor een naaste collega onder vier ogen waarschuwde voor de gevaren van belangenverstrengeling.
,,Die persoon begreep me niet of wilde me niet begrijpen. Maar daardoor veranderde er wel iets. Van Franklin Wijga kreeg ik geen nadere uitleg. Ik kon niet meer terugkeren naar mijn team, maar ik kon wel aan de slag bij Basisregistratie Adressen Administratie en Gebouwen dat enorme achterstand had. Via de interne communicatie - naar al mijn collega's - werd gezegd dat ik vanwege een vertrouwensbreuk niet terug kon komen bij mijn oude team." Zijn nieuwe afdeling kampte met een enorme achterstand.
,,Ik kon de gegevens van drie van de 22 kernen helemaal bijwerken en ik wilde dat werk graag afmaken. Ik heb de gemeente daarmee geld bespaard. Op dit moment ligt volgens mij dit werk stil, omdat er niemand is die het doet. Ik heb zelfs voorgesteld om verder te gaan op ZZP-basis; ik hoefde niet eens in vaste dienst."
Noordhollands Dagblad
2 reacties :
Gemeente Hollands Kroon......... nou, dan weet je het wel.
Hoeveel ambtenaren in Hollands Kroon hebben een eigen bedrijfje????
Een reactie posten