Weg met het gemeentehuis

Datum:
  • zaterdag 29 december 2018
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon -  Anna Paulowna - De publieksbalie is helemaal niet meer nodig. Weg met het gemeentehuis.

    Lydia Jasper 29-12-2018





    De gemeente Hollands Kroon komt voortaan bij de mensen thuis voor een aanvraag van paspoort of rijbewijs. Burgers ontvangen documenten op de plek en het tijdstip die hen uitkomen. Zelfs de geboorteakte kan bij inwoners in huis worden ondertekend.

    Hollands Kroon begon in mei van dit jaar met de pilot balieloos werken en is enthousiast over de resultaten.  De publieksbalie aan de Molenvaart sluit definitief na 1 april 2019. Nu al kunnen burgers daar niet zomaar binnenlopen zonder afspraak. Er is dan weliswaar geen vaste balie meer, maar toch heeft een gemeente een zogenoemde 'fysieke locatie' wel eens nodig. Tenslotte zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Burgers kunnen in Hollands Kroon vanaf 1 januari terecht in het voormalige pand Triplo aan de Sportlaan 96 in Anna Paulowna. Dat gebouw is omgedoopt tot Samen Doen en wordt gebruikt door verschillende afdelingen zoals burgerzaken en bijstand. Ook Vluchtelingenwerk en Wijkteams van Incluzio kunnen van het ge bouw gebruik maken.

    Door de publieksbalie te sluiten, neemt Hollands Kroon duidelijk afstand van haar inwoners. 
    Dat is niet waar, aldus de gemeente die zegt veel aan burgerparticipatie te doen. Als binnen de gemeentegrenzen iets speelt- denk aan bouwplannen of projecten - gaat Hollands Kroon het liefst naar die plek toe om te horen wat mensen ervan vinden. Als die locatie niet voorhanden is, wordt er een bijeenkomst gehouden in De Ontmoeting. Daarnaast zet Hollands Kroon met regelmaat Argu in; dat is een online platform waar betrokkenen hun mening kunnen geven.

    Niet iedereen wil het paspoort als een pizza thuis bezorgd krijgen. 
    Volgens de gemeente waarderen burgers het balieloos werken inmiddels met een 8,6. Niet alleen inwoners, maar ook de organisatie moest wennen aan deze nieuwe werkwijze. Door te leren van ervaringen en opmerkingen van inwoners en ambtenaren is er, aldus de gemeente, veel verbeterd. Hollands Kroon hield tijdens de pilot een enquête onder burgers na een huisbezoek - bijna een kwart vulde deze in- en concludeert dat inwoners de huisbezoeken een goede service vinden. 54 procent van alle ondervraagde inwoners geeft de voorkeur aan het thuis aanvragen van een document. De dienstverlening kreeg gemiddeld een 7,5.

    Ik wil helemaal geen ambtenaar bij me over de vloer als ik een document wil aanvragen. 
    Dat hoeft niet perse. Het kan ook op een andere openbare plek. Rijbewijs of reisdocumenten kunnen overal worden afgeleverd, behalve op de Waddeneilanden. In bepaalde gevallen is een fysieke locatie juist nodig; zoals bij het aanvragen van spoeddocumenten en eerste  inschrijvingen. Die zijn namelijk te complex om te automatiseren of thuis aan te vragen. Ook in gevallen waarin het wenselijk is, wordt uitgeweken naar het nieuwe pand Samen Doen.

    Inwoners die digitaal niet vaardig zijn, vallen buiten de boot. 
    Vergis je niet door daar automatisch ouderen onder te rekenen. Want een deel blijkt zich uitzonderlijk goed te kunnen redden op de computer. Wie toch contact met een levend mens wil, kan bellen met Team contact dat doorgaans van acht uur 's ochtends tot vijf uur 's middags paraat is. Deze afdeling zit ook achter de gemeentelijke accounts op Facebook, Instagram,Twitter, Linkedin en Whatsapp. En
    het is mogelijk met ze te chatten via de website. De meeste inwoners die nu nog het Kroondomein of De Ontmoeting binnenlopen, denken dat er een publieksbalie zit. Het aantal spontane bezoekers neemt trouwens af.

    Toch zorgt dat voor extra werk voor burgers. 
    Familie moet zich hier nu mee bezig houden als ouderen er niet uit komen. Zou het veel uitmaken of familieleden een handje moeten helpen op de digitale snelweg of met zaken als invullen van papieren?

    Noordhollands Dagblad 

    ________________________________________________

    Reactie 19-1-2019 in de Schager Courant.

    Publieksbalie

    Elske Timmer

    Geen publieksbalie meer in Hollands Kroon.
    Een mooi staaltje van jezelf op de borst slaan,
    Hoe mooi en praktisch en hoe ontoegankelijk de
    gemeente Hollands Kroon geworden is.
    Zo onvriendelijk en onpersoonlijk als de
    publieksbalie de afgelopen jaren was,
    kan hij maar beter opgedoekt worden. Hoe
    wil men, nu het nog onpersoonlijker wordt,
    te weten komen wat er speelt bij de bewoners
    van de gemeente?
    Het enige wat wij nog als iets persoonlijk zien,
    is eens in de vier jaar als de partijen hun
    smeekbede ten gehoren brengen om maar te
    komen stemmen. Vervolgens duikt men dan
    weer vier jaar lang onder in anonimiteit. Er
    is gen ambtenaar meer waar ik nog een
    naam en gezicht bij kan plaatsen.
    Misschien is dit een goede nieuwe lijfspreuk
    voor de gemeente:
    Efficiency voorop, menselijkheid onderop.

    ________________________________






    5 reacties :

    Anoniem zei

    De overheid kijkt bij U thuis.

    Anoniem zei

    Er moest voor 18 miljoen euro een nieuw gemeentehuis komen compleet met kunstwerk omdat het oude, na wat verbouwingen, niet voldeed. Na een korte periode bleek het nieuwe gemeentehuis ook niet te voldoen, dus terug naar het oude wat voor een godsvermogen moet worden aangepast omdat de dames en heren ambtenaren wat meer luxe willen.

    Doordat de ambtenaren hoofdzakelijk thuis werken is het allemaal weggegooid geld en door nu de voorzieningen voor de burgers helemaal af te bouwen had al die geld verspilling niet gehoeven.
    In Hollands Kroon zijn de ambtenaren en politici er niet voor de burgers, de burgers zijn er om de hobby's van ambtenaren en politici te betalen.

    Anoniem zei

    Waar is dat kunstwerk gebleven? Bij de rest van de verdwenen of achterovergedrukte kunst?

    Anoniem zei

    De ambtenaar controleert tegelijkertijd Uw huis en stelt 'vriendelijke' vragen over de toestand thuis die hij ingestudeerd heeft en waarvan later rapport opgemaakt wordt. Hoezo privacy en hoezo schaapskoppen in de gemeenteraad; in hoeverre kunnen gemeente en raad hierover aangeklaagd worden?

    Anoniem zei

    Een kritiekloos krantenartikel op twee pagina's over een non-onderwerp dat in een klein kolommetje had gepast. Was er nou echt geen echt nieuws te melden?

    Een reactie posten