Gemeente snoeit lijst beschermde bomen

Datum:
  • woensdag 26 december 2018
  • in
  • Categorie:
  • Hollands Kroon - Anna Paulowna - De gemeente Hollands Kroon zet de bijl in de lijst met beschermde bomen.
    Mike Deutekom 25-12-2018


    Particuliere eigenaren worden zelf verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de bladerdragers, en mogen die binnen de bebouwde kom ook naar eigen inzicht kappen.
    Met het nieuwe beleid komt er een eind aan de beschermde status van 230 bomen in particulier bezit. Deze bomenlijst is bij de fusie van de gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer tot Hollands Kroon opgesteld uit de lijsten die deze gemeenten tot op dat moment hanteerden.

    Vereenvoudigen

    Daar komt nu verandering in omdat burgemeester en wethouders de regeldruk willen verminderen en daarmee de bomenlijst tegelijkertijd willen vereenvoudigen. Voor particulieren is straks geen kapvergunning meer nodig om een boom binnen de bebouwde kom om te halen. Ook de bomen met voorheen een beschermde status zouden in theorie ten prooi kunnen vallen aan de kettingzaag.
    Maar het college verwacht niet dat het zover komt. ,,De kans dat deze eigenaren nu massaal hun bomen gaan kappen moet als nihil worden gezien’’, zo stellen B en W in het voorstel om de lijst aan te passen. Hollands Kroon wil meer verantwoordelijkheid leggen bij de inwoners en daar past deze maatregel ook bij. Wel adviseert de gemeente om bij plannen om te kappen de buren op de hoogte te brengen van de werkzaamheden.
    Voor het verwijderen van bomen in het buitengebied blijft voor particulieren overigens wel een meldingsplicht bij de provincie bestaan. Dat is in het kader van de Wet natuurbescherming.
    Hollands Kroon blijft - vanwege het publieke belang - overigens zelf wel kapvergunningen aanvragen als het van plan is om bomen met een stamdikte vanaf dertig centimeter te gaan vellen. Alle gemeentelijke bomen met dat formaat zijn opgenomen in de nieuwe bomenlijst.
    Noordhollands Dagblad



    7 reacties :

    Anoniem zei

    Daar is maar een woord voor: schandalig.

    Anoniem zei

    De Gemeente wil geen verantwoordelijkheid nemen, in alles waardoor er juist meer conflikten met de buren ontstaan en steeda meer Rechtzaken gevoerd worden, bij verlies halen de Ambtenaren hun schouders op , de gemeenschap draait voor de kosten op , en handhaven ho maar.

    Anoniem zei

    Gemeente kreeg een half jaar de tijd om orde op zaken te brengen , anders zou de Provincie de Gemeente onder curatele stellen , en het over nemen. is daar al wat over bekent? Ik weet uit ervaring dat er geen snars veranderd is Wet en Regelgeving en Bestemmingsplannen naast zich neer gelegt worden , zodat we weer in beroep gaan bij de Rechtbank , wat de gemeenschap weer geld gaat kosten want de kans dat gemeente wederom in het ongelijk gesteld wordt is groot.

    Anoniem zei

    De Gemeente neemt zelf de verantwoordelijkheid niet , met gevolg dat er steeds meer conflikten ontstaan tussen buren, en er meer Rechtzaken komen, wat de gemeenschap weer geld kost als Gemeente in het ongelijk gesteld worden. Maar de Ambtenaren halen daar hun schouders over op .

    Anoniem zei

    De als een blad aan een boom geheel omgedraaide gemeente vind nu opeens de kans dat deze eigenaren nu massaal hun bomen gaan kappen als nihil moet worden gezien.Vreemd eerst de inwoners het mes op de strot zetten en dreigen met hoge boetes en nu rigorous van gedachte veranderen en toegeeft dat hun beleid gewoon niet of nooit heeft deugd.

    Anoniem zei

    De als een blad aan een boom geheel omgedraaide gemeente vind nu opeens de kans dat deze eigenaren nu massaal hun bomen gaan kappen als nihil moet worden gezien.Vreemd eerst de inwoners het mes op de strot zetten en dreigen met hoge boetes en nu rigorous van gedachte veranderen en toegeeft dat hun beleid gewoon niet of nooit heeft deugd.

    Dekker zei

    Hollands Kroon wil graag een "Groene Gemeente zijn en dat mag best wat koste", bijvoorbeeld om een paar woningen niet aan te sluiten op het aardgas want tenslotte moet de voor plant en dier en mens hoogst noodzakelijke CO2 terug te dringen, dus van het aardgas af en aan de warmtepomp die alleen al meer stroom verbruikt als een normaal gezin.
    Zou iemand kunnen vertellen waar al die stroom vandaan moet komen als de zon niet schijnt en het niet voldoende waait????

    Planten en bomen nemen CO2 op, anders geen leven op aarde, maar nu mogen diezelfde bomen worden gekapt, begrijpt u het nog?
    We moeten van het aardgas, de benzine en diesel auto's af, de ontstellend vervuilende vrachtvaart en luchtvaarten industrie vallen hier uiteraard buiten en om de CO2 terug te dringen kunnen de bomen die CO2 opnemen gekapt worden. Gekker kun je het niet meer maken, maar daar moet je uiteraard politicus of ambtenaar voor zijn.

    Een reactie posten