Sint Maartensbrug - De erfgenamen van Ina Vonk uit Sint Maartensbrug eisen 809.000 euro schadevergoeding van de gemeente Schagen.
Ed Dekker 3-12-2018Vonk heeft vijftien jaar gestreden tegen een windmolen naast haar huis aan de Grote Sloot. Over de claim is donderdag 6 december een rechtszaak in Alkmaar.
De nabestaanden zijn uit op genoegdoening. Zij verwijten de gemeente ’onrechtmatig handelen’. Veehouder Bernard Schuijt kreeg in 1995 toestemming voor een windturbine op zijn weiland, in afwijking van het bestemmingsplan.
In 2005 bouwde hij de molen. Na twaalf rechtszaken boekte Vonk succes en moest Schuijt de turbine afbreken. Dat gebeurde in 2015, twee jaar voor haar dood.
Gelijk
Uiteindelijk had de Raad van State haar gelijk gegeven dat de wiekendrager op een andere plek was gezet. Vonk stapte naar de bestuursrechter nadat Schagen de claim had afgewezen. De gemeentelijke bezwaarcommissie had de eis ’ongegrond’ verklaard. Kort daarna overleed zij.
De nabestaanden spreken van ’materiële en immateriële’ schade. Bijna een kwart van de geëiste vergoeding betreft immateriële schade, aldus Yolande Gastelaars uit Soest. Zij behartigt de belangen van de familie.
Gastelaars is ondernemer en raadslid. ,,Als jarenlange vriendin weet ik hoezeer Ina met hulp van anderen strijd heeft gevoerd en wat het gevecht tegen de gemeente haar heeft gekost, letterlijk en figuurlijk.”
Kosten
Het bedrag van acht ton is vooral gebaseerd op een gedetailleerd overzicht dat Vonk bijhield van gebeurtenissen, activiteiten en kosten, inclusief bonnetjes, afschriften van betalingen en andere bewijzen.
Dit overzicht bestaat uit liefst 67 A4-tjes. Gastelaars: ,,Gesprekken, brieven, mailtjes, onderzoeken, al haar inspanningen gedurende vijftien jaar heeft zij in tijd aangegeven. Per uur rekende zij 45 euro.”
Geluidsoverlast en angst voor afbreken van wieken, dat maakte Ina Vonk strijdbaar. ,,Zij voelde zich onrecht aangedaan, en dát gaf haar extra energie om door te gaan. Het gevecht beheerste haar leven. ’s Nachts sliep ze met de radio aan om de molen niet te horen.”
Kanker
Gastelaars: ,,Ina kreeg maag- en slokdarmkanker. Deze ziekte is stressgerelateerd. De strijd tegen het onrecht is van grote invloed geweest op haar overlijden, daarvan ben ik overtuigd.” Ina Vonk stierf in september 2017 op 73-jarige leeftijd.
De immateriële schade is gesteld op vijftig euro per dag over de periode 2005-2015. Gastelaars: ,,Dat gaat om stress, frustraties, ellende. Dat alles kan worden omgezet in een bedrag, alles onder de noemer van onrechtmatig overheidshandelen.”
In de claim zit ook de waardedaling van Vonks woning. Plus ’schaduwschade’, voor wat haar later eventueel boven het hoofd zou hangen.
Nieuwe molen
Agrariër Schuijt heeft lang geprobeerd een nieuwe molen op zijn land te bouwen. Na bezwaren van een andere omwonende verbood de Raad van State dat dit voorjaar.
4 reacties :
Gooooooooooooooooooooooo Yolande!
Dit zal wereldwijd een opsteker zijn. Schade door die vreselijke lawaaipalen die niets opleveren!
Het is te hopen dat Schagen de schadevergoeding moet gaan betalen, al geloof ik er niet in met de huidige, vaak partijdige rechters.
Maar stel dat de erfgenamen winnen dan nog zal het de bestuurders die voor deze smeerlapperij verantwoordelijk zijn een zorg zijn want ZIJ draaien immers niet op voor de kosten, dat zijn u en ik terwijl dat bestuurlijke uitschot morgen weer een vriendje zullen bevoordelen totdat een dapper persoon met de instelling van Ina Vonk roet in het eten gooit en zijn/haar gezondheid in de waagschaal stelt vanwege alle stress.
Nederlandse staat = maffia; niet anders en van hoog tot laag.
Voor de jarenlange ellende door het handelen van de gemeente Schagen, moeten ze wel winnen. Zo niet dan kan gemeente Schagen gewoon weer zo handelen ten koste van haar burgers. Rechtbank Alkmaar heeft echter weinig goede rechters en hier krijgen meestal de gemeenten gelijk en moet de burger maar in hoger beroep gaan.
Een reactie posten