Ambtenaren moeten van baas rapporten aanpassen

Datum:
  • donderdag 22 november 2018
  • in
  • Categorie:
  • Den Haag - Een op de zes rijksambtenaren is weleens onder druk gezet iets te doen wat eigenlijk niet hoort, vaak in opdracht van een leidinggevende.


    In de meeste gevallen werd gevraagd informatie achter te houden of uitkomsten van rapporten aan te passen. Dat meldt FNV Overheid na een online onderzoek dat 1368 rijksambtenaren hebben ingevuld.
    Het niet-integer handelen heeft volgens een grote meerderheid (85 procent) gevolgen voor het publieke en maatschappelijke belang. Zo kan er beleid komen op basis van onjuiste informatie of . kan geld verkeerd worden besteed. Ruim de helft van de ambtenaren ervaart erdoor klachten als stress, angst of schuldgevoelens.

    Integriteitsproblemen komen volgens het onderzoek het meest voor bij de ministeries van Justitie en Veiligheid (22 procent), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (22 procent) en Volksgezondheid Welzijn en Sport (20 procent). Bij het ministerie van Financiƫn, waar vol- gens de meeste deelnemers aan het onderzoek veel aandacht is voor integer handelen, voelt 9 procent zich weleens onder druk gezet.

    FNV Overheid roept minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) op maatregelen te nemen. ,,Rijksambtenaren moeten hun werk zo zorgvuldig mogelijk kunnen blijven doen en ze moeten ook in alle veiligheid misstanden kunnen melden. Dit kan alleen als er bijvoorbeeld onafhankelijke vertrouwenspersonen komen en door een verdere versterking van het Huis voor Klokkenluiders", zegt FNV-bestuurder Mick Bleijerveld.

    Ollongrens ministerie noemt de cijfers verontrustend. Ze is ook verrast, omdat eigen onderzoek onder alle rijksambtenaren de misstanden niet aan het licht bracht. ,,We moeten daar iets mee. We gaan de inhoud van dit rapport dan ook verder beoordelen en kijken wat we hieraan kunnen doen."

    Noordhollands Dagblad


    2 reacties :

    Anoniem zei

    Nu nog de vraag hoeveel ambtenaren uit EIGEN beweging de boel flessen.
    Dat wethouders opdrachten geven die niet door de beugel kunnen is zo langzamerhand wel bekend, maar wat spoken de ambtenaren allemaal uit wat het daglicht niet kan verdragen? Controle is er immers al lang niet meer.

    Anoniem zei

    Dus bijna een kwart van de ambtenaren bij veiligheid en justitie doet, of moet, dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Dan kan je stellen dat dit land qua integriteit failliet is. Nigeria aan de Noordzee is daarom een passende verwoording voor het huidige Nederland zoals dat hier ook naar voren komt: http://interessantetijden.nl/2018/11/22/texels-industrieterrein-143-ha-in-waddenzee-met-natuurherstel-subsidie/

    Een reactie posten