Hollands Kroon - Anna Paulowna - ,,We kunnen een
aantal ambities waar maken, zonder nu echt grote zaken aan te pakken.
Mike Deutekom 20-10-2018
Als college van burgemeester en wethouders zijn we heel tevreden met de begroting van komend jaar en verder", zegt wethouder Theo Groot (Financiën) van de gemeente Hollands Kroon.
_____________________________________
'Uitstekend'
Na een aantal magere jaren gaat het nu financieel goed met de gemeente. Het 'ratioweerstandsvermogen', het cijfer dat weergeeft in hoeverre een gemeente in staat is om tegenvallers op te vangen uit de reserves, stijgt in Hollands Kroon van 1,4 naar 3,04. Daarmee komt de gemeente in de hoogste waarderingsklasse: uitstekend.
______________________________________
Op een begroting van net geen honderd miljoen euro houdt de gemeente komend jaar 865.250 euro over. "Dan zijn alle wettelijke taken uitgevoerd en voldoen we aan de lopende verplichtingen", legt Groot
uit. Veel ruimte voor nieuw beleid is
er dus eigenlijk niet, zo maakt hij
duidelijk. ,,Maar we doen de gemeenteraad een voorstel met noodzakelijkheden en wensen. Als dat wordt overgenomen komen we precies op nul uit aan het eind van het
jaar"
Scholieren
De in de ogen van het college noodzakelijke investeringen worden onder meer gedaan in het leerlingenvervoer. ,,Er zijn steeds meer scholieren die naar school moeten worden gebracht", zegt Groot.
,,Daarvoor trekken we jaarlijks anderhalve ton extra uit."
Ander punt is bijvoorbeeld de vervanging van speeltoestellen. Daarvoor is jaarlijks vijftig mille nodig,
geld dat er op dit moment nog niet
is. In de begroting voor 2018 wordt
er een begin gemaakt met vijf mille
en in de jaren daarna gaat dat bedrag steeds met eenzelfde hoeveelheid omhoog.
Daarnaast moet er volgens het college (extra) geld gereserveerd worden
voor het (juridisch) afhandelen van
illegale dumpingen, ontruimingen en calamiteiten (30.000). Ook dient de begraafplaats in Winkel te worden gerenoveerd voor 135.000 euro, waarvoor jaarlijks negen mille moet worden afgeschreven.
Naast de noodzakelijke investeringen zijn er ook afspraken uit het coalitieakkoord die extra geld kosten. Bijvoorbeeld voor het verbeteren van het openbaar groen (96.000 euro), hetvoorkomen van wachtlijsten bij het beschut werk (46.000) en voor en voor de toeristische promotie-campagnes van Holland boven Amsterdam en De Nieuwe Afsluitdijk (50.000 euro).
Ook de wens om voor elke nieuwgeboren inwoner in de gemeente een boom te planten kost geld: 54.000 euro in 2018.
Tenslotte stellen B en W voor om de laatste overgebleven 165 mille te gebruiken voor 'incidentele noodzakelijkheden', zoals onder meer het opstellen van een plan van aanpak voor kunst en cultuur (30.000 euro).
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten